зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

22 Лютого 2021
Профком шахти " Дніпровська " відзвітував про виконану роботу
На шахті «Дніпровська» ПАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» відбулася звітно-виборна конференція первинної профспілкової організації. На якій булио розглянуто підсумки роботи за період з лютого 2016 по лютий 2021 року. В роботі конференції взяв участь голова Дніпропетровського теркому Профспілки Сергій Юнак, профспілкові лідери шахт і філій ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля».

З доповіддю на конференції виступив голова первинної профспілкової організації шахти Юрій Савкін. Зокрема, профспілковий лідер відзначив основні напрямки роботи профкому за минуле п'ятиріччя. У 2020 році шахті «Дніпровська» виповнилося 45 років, стільки ж і профспілковому осередку, якій працює на благо трудового колективу. На профспілковому обліку первинної профспілкової організації налічується 984 людини.

П'ять років роботи профкому були насичені щоденної, плідною роботою по захисту і відстоювання соціально-економічних прав трудящих, збільшення рівня заробітної плати, турботі про оздоровлення і культурне дозвілля членів профспілки та їх сімей. За звітний період проведено 86 засідань профкому, на які запрошувалися керівники шахтоуправління і фахівці за напрямками. Розглядалися питання, що хвилюють трудовий колектив: захист прав і гарантій працівників, підвищення рівня заробітної плати, виконання Колективного договору, звільнення працівників, питання охорони праці, поліпшення транспортних перевезень, соціально-побутові умови, оздоровлення, лікування, надання матеріальної допомоги та багато іншого. Профспілкові комітети ділянок і цехів активно брали участь в атестації робочих місць.

Всі 5 років роботи на особливій увазі профспілкового комітету перебував питання оплати праці, що дало певний результат. Але це не той рівень заробітної плати, який повинні отримувати шахтарі за свою небезпечну і важку працю. Переговорні процеси з власником, які веде Дніпропетровський терком Профспілки , наполегливо і аргументовано доводячи і вимагаючи справедливої і гідної заробітної плати для шахтарів, раз у раз заходять в глухий кут.

«Але ми від своїх вимог не відмовляємося, - підкреслив Юрій Савки. - І далі будемо домагатися підвищення рівня заробітної плати... Генеральним директором «Павлоградвугілля» було підписано лист про те, що підвищення посадових окладів і тарифних ставок переноситься з 1 квітня на 1 жовтня 2020 року, і ми були впевнені, що з жовтня 2020 року підвищення посадових окладів і тарифних ставок. Але ... підвищення не відбулося. І всі зусилля наших переговорів і вимог не були почуті керівництвом компанії. Причому це стосується не тільки підвищення рівня посадових окладів і тарифних ставок - запропонований теркомом компроміс, щоб повернути хоча б положення про преміювання, яке діяло в 1 кварталі 2019 року, не був прийнятий. Але шахтарі, працюючи сумлінно, не розуміють, чому плани не зменшувалися, навантаження зростають, склади подаються, вугілля відвантажується, а їм розповідають про профіцит і збитки. Єдине, чого ми змогли домогтися завдяки зусиллям нашої профспілки - це введення стимулюючого коефіцієнта на премію за виконання планових завдань для працівників допоміжних ділянок з 1.01 по 31.03. 2021 року. І той рівень заробітної плати, який я озвучував, більшою мірою відбувається за рахунок інтенсивності праці робітників, за рахунок прагнення виконати виробниче завдання в умовах браку робочих в забоях і технологічному ланцюжку, ціною свого здоров'я. Все це - щоб прогодувати свої сім'ї. Хочу висловити величезну подяку всім керівникам та працівникам шахти «Дніпровська» за високий професіоналізм і відданість своїй професії. Ми і в подальшому разом з вами будемо боротися за збільшення заробітної плати для наших шахтарів. І ті вимоги, які висунув терком ППВП по збільшенню посадових окладів і тарифних ставок з 1.04.2021 року, ми підтримуємо ... Наша профспілкова організація брала активну участь у всіх акціях, які проводила ФПУ, ЦК Профспілки та ДТО ППВП в містах Київ, Дніпро, Павлоград. Завдяки цим акціям і петицій ми змогли зупинити імпорт вугілля і електроенергії з країни-агресора, а також було призупинено прийняття нового Антін антинародного трудового кодексу, який суттєво послаблював позиції профспілки в захисті соціально-економічних прав трудящих ».


На звітно-виборній конференції було обговорено я ряд інших злободенних шахтарських питань.. Говорилося про майбутнє закриття шахти, необхідності створення нових робочих місць, збереження шахтарських міст і селищ. Важливу увагу профком приділяв і приділяє поліпшенню соціально-побутових умов на шахті, ремонтам, забезпечення спецодягом і ЗІЗ, охорони праці, оздоровленню та культурному дозвіллю членів Профспілки та їх сімей.

На конференції виступили заступник директора шахтоуправління Володимир Жикін і голова Дніпропетровської територіальної організації Профспілки Сергій Юнак. Робота «первинки» була визнана задовільною. Головою на наступний термін знову обрано Юрія Савкіна.

За матеріалами Дніпропетровскої територфальної оргвнізації Профспілки.