зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

17 Квітня 2020
Звернення шахтарів Західного Донбасу до Президента України
Дніпропетровська територіальна організація Профспілки працівників вугільної промисловості України вкрай стурбована ситуацією, яка склалася у вугільній галузі. З 20 квітня припиняють роботу підприємства ПрАТ ДТЕК Павлоградвугілля, що може привести до колапсу не тільки економіки Західного Донбасу, але і всього енергетичного комплексу України.

З приводу катастрофічних подій, які відбуваються сьогодні у вугільній галузі, терком Профспілки вугільників звернувся з листом до Президента України Володимира Зеленського.

Нагадаємо, ще в лютому нинішнього року відбулася Всеукраїнська нарада шахтарів, на якій розглядалося питання подальшої долі вугледобувної галузі, шахтарських міст і селищ.

Які ж результати ми бачимо сьогодні? «З сумом і відчаєм констатуємо, - йдеться у зверненні, - що розвиток галузі просто паралізовано, а конструктивний діалог по виходу з кризи взагалі відсутній. Галузь нагадує корабель, який віддали стихії і на якому немає навіть рульового. Протягом останніх півтора місяців вона залишається без керівництва, склади вугільних електростанцій і шахт заповнені до межі, прокотилася хвиля зупинок підприємств ... Зростає заборгованість по заробітній платі, міста недоотримують бюджетні надходження, люди втрачають останню надію на поліпшення свого життя. На жаль, ті кроки , які були Вами проголошені на нараді і які дійсно могли б істотно змінити ситуацію на краще - до сих пір не виконуються і ігноруються чиновниками різних рівнів »- наголошується у зверненні до Президента.

Нагадаємо деякі з цих кроків, які безпосередньо стосуються Західного Донбасу. Перше: в терміновому порядку заборонити імпорт з Росії і Білорусі електроенергії та енергетичного вугілля газових марок. Друге: підготувати до1 квітня 2020 року довгостроковий енергетичний баланс: скільки вугілля нам потрібно на наступні 10 років. Третє: створити Координаційний центр трансформації вугільних регіонів. Четверте: в найкоротші терміни розробити Національну програму справедливої трансформації вугільних регіонів. П'яте: включити в Програму 2020 року ремонти доріг обласного значення (йдеться про дороги шахтарських міст і селищ)
.
На жаль, ці гучні заяви так і залишилися на папері. Триває імпорт вугілля газових марок і електроенергії з Росії та Білорусі, відсутній прозорий механізм формування ринку і збуту вугільної продукції, професійно не підготовлений не тільки енергетичний баланс на найближчі 10 років, але і проігноровані зміни в баланс поточного року, відсутній Координаційний центр трансформації вугільних регіонів, не проводиться робота по розробці програм реформування.

«Відсутність дієвих кроків змусить спочатку вугледобувні підприємства масово припинити свою діяльність, а в найближчій перспективі вугільна галузь взагалі зникне з промислової карти країни, і разом з нею зникнуть мрії про енергетичну незалежність України. Шахтарські колективи Західного Донбасу закликають: запобігти виникненню катастрофи, повернутися обличчям до шахтарів, які протягом десятиліть міцно тримали своє слово і забезпечували теплом і світлом будинки українців », - підкреслюється в зверненні, яке від імені шахтарів Західного Донбасу підписав голова Дніпропетровської територіальної організації Профспілки вугільної промисловості Україна Сергій Юнак.

Відео звернення за посиланням за посиланням

По матеріалам Дніпропетровської територіальної організації