Профспілка працівників вугільної промисловості України

Версія для друку

17 Квітня 2020

Звернення шахтарів Західного Донбасу до Президента України

Дніпропетровська територіальна організація Профспілки працівників вугільної промисловості України вкрай стурбована ситуацією, яка склалася у вугільній галузі. З 20 квітня припиняють роботу підприємства ПрАТ ДТЕК Павлоградвугілля, що може привести до колапсу не тільки економіки Західного Донбасу, але і всього енергетичного комплексу України.

З приводу катастрофічних подій, які відбуваються сьогодні у вугільній галузі, терком Профспілки вугільників звернувся з листом до Президента України Володимира Зеленського.

Нагадаємо, ще в лютому нинішнього року відбулася Всеукраїнська нарада шахтарів, на якій розглядалося питання подальшої долі вугледобувної галузі, шахтарських міст і селищ.

Які ж результати ми бачимо сьогодні? «З сумом і відчаєм констатуємо, - йдеться у зверненні, - що розвиток галузі просто паралізовано, а конструктивний діалог по виходу з кризи взагалі відсутній. Галузь нагадує корабель, який віддали стихії і на якому немає навіть рульового. Протягом останніх півтора місяців вона залишається без керівництва, склади вугільних електростанцій і шахт заповнені до межі, прокотилася хвиля зупинок підприємств ... Зростає заборгованість по заробітній платі, міста недоотримують бюджетні надходження, люди втрачають останню надію на поліпшення свого життя. На жаль, ті кроки , які були Вами проголошені на нараді і які дійсно могли б істотно змінити ситуацію на краще - до сих пір не виконуються і ігноруються чиновниками різних рівнів »- наголошується у зверненні до Президента.

Нагадаємо деякі з цих кроків, які безпосередньо стосуються Західного Донбасу. Перше: в терміновому порядку заборонити імпорт з Росії і Білорусі електроенергії та енергетичного вугілля газових марок. Друге: підготувати до1 квітня 2020 року довгостроковий енергетичний баланс: скільки вугілля нам потрібно на наступні 10 років. Третє: створити Координаційний центр трансформації вугільних регіонів. Четверте: в найкоротші терміни розробити Національну програму справедливої трансформації вугільних регіонів. П'яте: включити в Програму 2020 року ремонти доріг обласного значення (йдеться про дороги шахтарських міст і селищ)
.
На жаль, ці гучні заяви так і залишилися на папері. Триває імпорт вугілля газових марок і електроенергії з Росії та Білорусі, відсутній прозорий механізм формування ринку і збуту вугільної продукції, професійно не підготовлений не тільки енергетичний баланс на найближчі 10 років, але і проігноровані зміни в баланс поточного року, відсутній Координаційний центр трансформації вугільних регіонів, не проводиться робота по розробці програм реформування.

«Відсутність дієвих кроків змусить спочатку вугледобувні підприємства масово припинити свою діяльність, а в найближчій перспективі вугільна галузь взагалі зникне з промислової карти країни, і разом з нею зникнуть мрії про енергетичну незалежність України. Шахтарські колективи Західного Донбасу закликають: запобігти виникненню катастрофи, повернутися обличчям до шахтарів, які протягом десятиліть міцно тримали своє слово і забезпечували теплом і світлом будинки українців », - підкреслюється в зверненні, яке від імені шахтарів Західного Донбасу підписав голова Дніпропетровської територіальної організації Профспілки вугільної промисловості Україна Сергій Юнак.

Відео звернення за посиланням за посиланням

По матеріалам Дніпропетровської територіальної організації

© 2008–2024 Профспілка працівників вугільної промисловості України

Адреса Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України:

01042, г. Київ, бульвар Дружби Народів, 5, к. 526;
тел. (044) 528-90-29;
E-mail приймальні: prupukuiv@ukr.net