зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

22 Червня 2023
Пріоритети швидкого відновлення - створення умов для економічного розвитку та повернення українців, – Сергій Марченко під час конференції з відновлення URC
Протягом 21-22 червня Міністр фінансів України Сергій Марченко у складі урядової делегації на чолі з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем бере участь у Конференції з питань відновлення України у Лондоні (Ukraine Recovery Conference).

У перший день заходу Міністр фінансів України взяв участь у пленарній дискусії “Швидке відновлення: Масштаби викликів”, під час якої відзначив безпрецедентний рівень підтримки міжнародними партнерами, а також подякував за готовність долучитися до відновлення країни.

“Десятиліттями світ не стикався з такими викликами, з якими сьогодні зустрічається Україна. Війна росії проти України спричинила величезний тиск на бюджет. Але у тому числі, завдяки потужній фінансовій підтримці ми забезпечуємо збалансованість бюджету та фінансування критично важливих видатків, насамперед у соціальній сфері”, — зазначив Сергій Марченко.

У 2023 році Україна отримала близько 20 млрд доларів США зовнішнього фінансування для покриття пріоритетних видатків держбюджету. Водночас міжнародні партнери запевнили у спрямуванні загалом 42,5 млрд доларів США прямої бюджетної підтримки протягом поточного року.

У ході дискусії Міністр фінансів назвав ключовий пріоритет у реалізації швидкого відновлення – створення сприятливого середовища та безпечних умов для повернення українців додому.

Швидке відновлення складається з 5 напрямів: відновлення енергетики, відбудова житлових будинків та критичної інфраструктури, гуманітарне розмінування та підтримка приватного сектору.

“Спільно з міжнародними партнерами Уряд України зробив змістовну роботу для початку швидкого відновлення. І ми вже маємо позитивні результати у вигляді мобілізації ресурсів та визначення пулу проектів. Проте ми бачимо потребу у проведенні синхронізації пріоритетів з відновлення та ресурсів, які виділяються донорами. Управління проектами та фінансове адміністрування повинні рухатися в одному напрямі”, — наголосив Сергій Марченко.

Міністр фінансів закликав партнерів в першу чергу сфокусувати зусилля на проектах, які забезпечать безпечні умови для повернення українців та сприятимуть економічному розвитку країни, що і передбачено планом із швидкого відновлення.

У цьому процесі Міністерство фінансів України виконує функцію контролю за наданими ресурсами та визначеними проектами з відновлення, забезпечуючи прозорість та підзвітність співпраці з донорами.

За матеріалами Урядового порталу