зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

23 Березня 2023
Прискорення енергетичного переходу вугільних регіонів - передумова відновлення енергосектору - Ярослав Демченков
Створення кластерів сталої енергетики на базі закритих вугільних шахт може прискорити трансформацію вугільних регіонів.

На цьому наголосив заступник міністра енергетики України Ярослав Демченков під час консультацій із зацікавленими сторонами на тему: «Справедлива трансформація: можливості для Львівщини». Проєкт реалізується у партнерстві з GIZ Україна у рамках проєкту «Підтримка структурних змін у вугільних регіонах України», що фінансується Урядом Федеративної Республіки Німеччина через Федеральне Міністерство економіки та захисту клімату.

Ярослав Демченков наголосив, що наразі більшість населених пунктів Донецької та Луганської областей, де здійснюється вуглевидобування, розташовані в зоні бойових дій, окуповані або заблоковані ворогом. Шахти в таких умовах не можуть повноцінно функціонувати, і це створює нові екологічні ризики та соціально-економічні проблеми. Припинення роботи частини вуглевидобувних підприємств, за оцінкою Світового банку, означає сукупні збитки в розмірі понад 300 млн доларів США.

Заступник міністра підкреслив, що Міненерго розробляє Енергетичну стратегію України до 2050 року, яка визначає ключові напрямки і передбачає відновлення енергетичного сектору на принципах сталого розвитку і впровадження нових зелених технологій та стандартів.

«Україна може стати місцем створення кластерів сталої енергетики. Ці кластери можуть з’являтися на закритих вугільних шахтах, використовуючи інфраструктуру цих підприємств. Це важливий стимул для розвитку регіонів, створення нових робочих місць, підтримки економіки країни. Це можливість для вугільних регіонів дати імпульс новому сталому майбутньому всієї країни», - наголосив він.

Ярослав Демченков підкреслив, що Україна потребує підтримки партнерів у фізичному закритті вугільних шахт та переорієнтації ТЕЦ та ТЕС, які працювали на вугіллі, на альтернативні сталі види палива. Також потрібна допомога у формуванні та реалізації політики поступової ліквідації вугільної галузі та справедливої трансформації.

«Ми маємо час сформувати Фонд справедливої трансформації вугільних регіонів України та забезпечити фінансові внески до нього для реалізації проєктів, зокрема із фізичного закриття вугільних шахт», - додав заступник міністра та зауважив, що Львівська область є вдалим майданчиком для реалізації ініціатив проєкту з підтримки регіонального розвитку.

За підтримки Уряду Німеччини цього року буде здійснено розробку Плану ліквідації Великомостівської шахти та підтримку його імплементації. Цей проєкт буде одним із переліку пілотних. Він може стати прикладом комплексного підходу до розвитку території: у рамках цього проекту створюється індустріальний парк у Червонограді, здійснюються заходи з підвищення енергоефективності та економічної диверсифікації.