зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

23 Червня 2022
Німеччина готова розконсервувати вугільні ТЕС у відповідь на газовий шантаж росії
Уряд Німеччини заявив про готовність розконсервувати вугільні ТЕС, аби протистояти енергетичному тиску росії.

Коментуючи рішення мінекономіки продовжити роботу деяких вугільних ТЕС для заміщення дефіциту енергії в умовах зменшення росією експорту газу, офіційний представник уряду ФРН Штеффен Гебештрайт наголосив, що вугілля завдає більшої шкоди довкіллю, але в нинішніх умовах його використання в обмежених кількостях і в нетривалій перспективі є виправданим.

Водночас, за його словами, керівництво Німеччини виключило можливість «ренесансу атомної енергетики» - продовження експлуатації підготовлених до відключення АЕС. Зазначається, що це потребуватиме часу, а рішення має бути терміновим. «У короткостроковій перспективі це не допоможе», - послався речник німецького уряду на висновки експертів.

«На узбережжі Північного моря будуються LNG-термінали, прийнято закон про використання енергії вітру з метою ефективнішого впровадження відновлюваної енергетики. Це також забезпечує більшу незалежність», - зауважив Гебештрайт.

Своєю чергою прессекретар міністерства економіки Штефан Габріель Гауфе нагадав, що рішення продовжити використання деяких вугільних ТЕС є короткостроковим, розрахованим максимально до 2024 року. «Відмова від вугілля не є предметом обговорення», - підкреслив Гауфе.

Він повідомив, що у резерві є десять ТЕС на кам’яному вугіллі потужністю 4,3 гігавата і ще шість потужністю 1,6 гігавата, які можуть бути задіяні при потребі. Також у стані готовності - п'ять блоків ТЕС потужністю 1,9 гігавата.

Як повідомлялося, Німеччина планує до 31 грудня цього року зупинити три останні атомні електростанції. Відповідне рішення було схвалено у 2011 році. На цьому тлі уряд вирішив поки що не демонтувати і залишити напоготові вже зупинені вугільні електростанції на випадок, якщо росія припинить постачання газу. Минулого тижня рф скоротила до 40% експорт газу трубопроводом «Північний потік-2».

УКРІНФОРМ