зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

13 Травня 2022
Війна в Україні змусила Європу повернутися до вугілля – найбруднішого палива. Чи зможе воно замінити російський газ.
Вторгнення в Україну змусило Європу шукати альтернативи енергоресурсам із РФ. Вугілля – це зручний тимчасовий замінник російського газу, проте значно брудніший, пише The Economist.

Forbes публікує переклад матеріалу.

Останніми роками використання вугілля у світі ніби пішло на спад. Америка і Європа поступово скорочували його споживання. Деякі банки заявили, що перестануть фінансувати нові шахти.

У 2021-му під час кліматичного саміту COP26 країни погодилися «скоротити» своє використання найбруднішого у світі палива. Навіть Китай та Індія, найбільші його споживачі, підписалися під цією резолюцією. ООН заявила, що використання вугілля поступово «стає історією».

Але такою була лише картинка. Минулого року кількості електроенергії, згенерованої за допомогою вугілля, було найбільше в історії. Викиди парникового газу від вугілля досягли рекордних 15,3 млрд тонн, а це понад 40% загальних світових викидів.

Цей рік теж обіцяє бути вдалим для вугілля. Ціни на нього досягли рекордних показників у березні – понад $400 за тонну. Чому підвищився попит і чи зменшиться він?

Останні 10 років споживання вугілля відбувалося за одним шаблоном. Азійські країни спалювали вугілля у величезній кількості; інші країни скорочували його споживання. Потім попит на вугілля поповз донизу через уповільнення економік під час пандемії COVID-19. Та коли минулого року ринки почали одужувати, вугілля дало можливість забезпечити необхідну кількість енергії.

У жовтні ціна на природній газ – більш чисте паливо – досягло найвищої точки за понад 10 років, частково через надзвичайно холодну російську зиму і високий попит в Азії. Це призвело до того, що фірми, які надають комунальні послуги, перейшли на вугілля, яке коштує дешевше за газ.

В Європі кількість електроенергії, яку згенерували за допомогою вугілля, виросла на 18%, що, згідно з даними дослідницької фірми Rystad Energy, стало першим річним підвищенням із 2017-го.

Війна в Україні продовжила цю нову тенденцію. Страх того, що Володимир Путін зупинить поставки газу до Європи, призвів до підняття цін на паливо-конкурента. Коли «Газпром» нещодавно заявив, що припинить постачати газ до Польщі й Болгарії, ціни на вугілля підвищилися ще раз.

Вугілля – це зручний тимчасовий замінник російського газу: спалювати вугілля значно простіше, ніж будувати нові вітряні турбіни чи сонячні панелі. Навіть із врахуванням системи оплати вуглецевих викидів у ЄС, за якою виробники енергії повинні платити за продукування вуглецю, електростанції на вугіллі все одно є дешевшими, ніж на газу.

Євросоюз оголосив про плани заборонити імпорт російських вугілля, газу й нафти, а на російське вугілля припадає половина імпортованого до Європи для генерації електроенергії. Та знайти іншого постачальника вугілля все одно буде дешевше, ніж використовувати газ.

Маріо Драгі, італійський премʼєрміністр, може знову відкрити старі електростанції на вугіллі, щоб бути менш залежними від російського газу. Німеччина, яка спалює більше вугілля, ніж будь-хто в Європі, планує зробити те саме.

Британський уряд попросив усі три електростанції на вугіллі, які мали закритися цього року, продовжити роботу. Франс Тіммерманс, очільник комітету з кліматичних питань ЄС, сказав, що країни можуть спалювати вугілля замість російського газу і все одно виконати свій план зі скорочення споживання вугілля на 55% у порівнянні з 1990-м до 2030 року. Природозахисні групи обурені.

Та відродження споживання вугілля в Європі, ймовірно, буде нетривалим завдяки зростанню інвестицій у відновлювану енергію. Майбутнє споживання вугілля визначать Індія і Китай, які разом спалили понад 60% від усього спаленого у світі вугілля в 2021-му.

На зростання попиту в цих двох країнах навіть не вплинуло підвищення цін. Скоротити споживання вугілля в цих країнах буде значно складніше через брак більш дешевих альтернатив і через те, що це впливає на скорочення кількості робочих місць. Лише цього місяця індійська державна вугільнодобувна компанія повідомила, що збільшить добування вугілля за рахунок відкриття понад 100 закритих шахт.

Forbes