зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

23 Лютого 2022
РОСІЯ-УКРАЇНА: ВІДІЙТИ ВІД КОНФЛІКТУ ТА РОЗПОЧАТИ РЕАЛЬНИЙ ДІАЛОГ
МКП та ЄКП закликають до негайного припинення військових дій та конфлікту на сході України та переговорів у дусі доброї волі щодо вирішення кризи на користь людей.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш назвав рішення російської влади про визнання двох сепаратистських регіонів таким, що не відповідає Статуту ООН і порушенням територіальної цілісності.

Він закликав до мирного врегулювання конфлікту на сході України відповідно до Мінських угод, схвалених Радою Безпеки ООН у резолюції 2202, прийнятої у 2015 році. Організація з безпеки та співробітництва в Європі також виступила із засудженням.

У зв’язку з цим Генеральний секретар МКП Шаран Барроу заявила: «Багато життя було втрачено, а люди страждають уже сім років внаслідок невиконання Мінських угод.

За останні тижні сталися ще сотні порушень режиму припинення вогню, оскільки суперечка штучно розпалюється. Замість наведення мостів миру, величезні суми були витрачені на озброєння та армію, а агресивна риторика призвела до подальшої нестабільності.

Конфлікт, що триває, має драматичні наслідки для економік як Росії, так і інших країн Європи. Ризик ескалації конфлікту з руйнівними наслідками реальний і зберігатиметься доти, доки не буде налагоджений серйозний діалог, спрямований на усунення корінних причин суперечки».


Загальна безпека


У свою чергу Генеральний секретар ЄКП та Загальноєвропейської регіональної ради МКП (ЗЄРР) Лука Вісентіні заявив: «Голови Європейської комісії та Європейської ради, а також Високий представник ЄС зробили рішучі заяви на підтримку територіальної цілісності України та Мінських угод, як і Генеральний секретар ООН.

Усі політичні лідери повинні мати мужність, щоб уникнути війни, шукати компроміс та поважати угоди, а також мудрість для розбудови сталої економіки, яка працює на людей та забезпечує необхідну основу для спільної безпеки.

Крах загальних заходів безпеки, таких як Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності та Договір про відкрите небо, які забезпечували канали для перевірки та діалогу, пов’язаний із загальним послабленням положень Гельсінських угод, які допомагали забезпечувати мир упродовж майже 50 років.

Наразі постала реальна перспектива того, що ця життєво важлива основа буде повністю зруйнована, а мілітаризація Європи, яка вже розпочалася, наростатиме.

Закликаємо до термінових кроків щодо об’єднання всіх відповідних політичних лідерів для створення спільної структури безпеки, ініційованої у Гельсінкі. Миру необхідний новий суспільний договір, а не нові конфлікти. Нам необхідні інвестиції в людей та робочі місця, у мир та стабільність».

За матеріалами ФПУ.