зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

31 Січня 2022
Трансформація української енергетики є одним із головних завдань, які стоять перед Україною на найближчі роки, — Денис Шмигаль
Під час «Години запитань до Уряду» у Верховній Раді Прем’єр-міністр Денис Шмигаль розповів про стратегічні кроки в напрямку енергетичної безпеки та посилення енергонезалежності України.

За словами очільника Уряду, наразі активно триває робота щодо інтеграції енергосистеми України із європейською системою ENTSO-E.

«Наразі виконано майже всі необхідні завдання, і Україна готова до синхронізації. Наступного місяця запланована тестова робота енергосистеми України в ізольованому режимі», — зазначив Денис Шмигаль.

Як підкреслив Прем’єр-міністр, збільшення власного видобутку газу є ще одним кроком у напрямку зміцнення енергетичної безпеки. Задля цього Україна активно розвиває інструмент державно-приватного партнерства. Він зауважив, що станом на зараз укладено 11 угод про розподіл продукції у сфері видобутку — це понад $10 млрд інвестицій в розвідку та початкову інфраструктуру.

Денис Шмигаль також відзначив, що Україна активно продовжує співробітництво з європейськими партнерами, зокрема щодо використання українських газосховищ, які використовуються в середньому на 20-24 млрд кубічних метрів при об’ємі 33 млрд кубів.

«Наші газосховища можуть використовуватися як газовий сейф для європейських компаній. Вже зараз іноземні компанії тримають частину свого газу в режимі митного складу на території України, але ми будемо вести перемовини з нашими європейськими партнерами, щоб цей процес став більш системним», — зауважив Глава Уряду.

Прем’єр-міністр також наголосив, що Уряд зараз працює по трьох основних напрямках реформування вугільної галузі: зарядка лав для перспективних шахт, щоб забезпечити власні потреби; пошук інвесторів або справедлива трансформація для всіх інших.

«Громади, які залежать від роботи вугільних шахт, отримають преференції, фінанси та можливості, щоб там відкривалися нові підприємства, а люди могли отримати нормальну роботу, не пов’язану безпосередньо із вугільної галуззю. Вже цього року ми розпочнемо два перші пілотні проекти зі справедливої трансформації у Мирнограді та Червонограді», — повідомив Прем’єр-міністр.

Одним із найбільш амбітних проектів в енергетичній галузі, за словами Дениса Шмигаля, залишається розвиток водневої енергетики. Він підкреслив, що Україна має значний потенціал у виробництві чистої енергії та визначена одним із потенціальних партнерів Європейського Союзу щодо виробництва та постачання водню.

«Тому ми налаштовані на розвиток водневих технологій та створення водневої екосистеми. Це не лише сприятиме «зеленому переходу», посиленню енергетичної незалежності України, але також дозволить залучити мільярди доларів інвестицій в трансформацію нашої енергетичної системи», — резюмував очільник Уряду.

Урядовий портал