зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

26 Листопада 2021
У Боснії розпочалися масові акції протесту шахтарів після зниження зарплати до 300 євро
Масові акції протесту в центрі Сараєво отримали підтримку громадян усієї Боснійської федерації. Протестувальникам почали привозити воду та продукти харчування, кількість людей на площі перед будівлею уряду продовжує зростати.

У середу близько семи тисяч гірників припинили роботу на семи вугільних шахтах Боснії та Герцеговини та виступили перед резиденцією уряду у столиці, вимагаючи покращення умов праці та підвищення заробітної плати.

Шахтарі, яких привозили до Сараєва з різних кінців Боснії, гули в труби, запалювали смолоскипи, розмахували прапорами та вигукували гасла, такі як «прибирайтеся» та «злодії», звинувачуючи уряд у порушенні правил оплати праці.

У профспілці заявили, що гірники продовжуватимуть протестувати доти, доки їхні вимоги не будуть виконані.

Уряд федерації Боснії та Герцеговини планує реструктурувати вугільні шахти із заборгованістю в рамках програми поступового переходу з вугілля на відновлювані джерела енергії та скоротити кількість працівників до 5200 осіб.

Проте цього тижня компанія Elektroprivreda BiH, до якої входять усі вугільні шахти країни, оголосила про скорочення мінімальної заробітної плати до 570 боснійських марок (близько 300 євро).

Шахтарі вимагають встановити мінімальну заробітну плату у розмірі 1000 боснійських марок, а також відправити у відставку керівників шахт та голову Elektroprivreda BiH.

Міністр енергетики, гірничодобувної промисловості та промисловості Нермін Дзіндіч намагався звернутися до шахтарів перед будівлею уряду близько полудня, але шахтарі не дозволили йому цього зробити та освистали його, коли він прийшов у супроводі озброєних співробітників спеціальної поліції МВС.

Дії Дзиндича спровокували подальше повстання у всій Боснійській Федерації, і після цього громадяни Сараєва спонтанно почали приходити та приносити їжу та напої протестувальникам.

Прем'єр-міністр Боснійської федерації Фаділ Новаліч, який перебував у поїздці за кордон, терміново повернувся до Сараєва через протести.

Відмова від вугілля до 2050 року і перехід на відновлювані джерела енергії — одна з умов для вступу країни до ЄС, у зв'язку з чим влада планує реструктуризацію вугледобувних підприємств, що призведе до скорочення робочих місць. Сьогодні 75% електроенергії в Боснії та Герцеговині виробляється на ТЕЦ.

Металлургпром