зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

4 Червня 2021
Міненерго готує законопроєкт для унеможливлення заниження цін на е/е
Міністерство енергетики пропонує "європейський шлях розвитку" який усуне системні "помилки" та викривлення на ринку електроенергії, що призводять до заниження цін на електроенергію.

У Міністерстві енергетики розробляється проєкт закону, покликаний подолати кризу на ринку електричної енергії, зокрема, шляхом усунення викривлень на ринку електроенергії, внаслідок яких ціни на електрику є нижчими від собівартість. Про це повідомив у своєму блозі у "НВ.Бізнес" перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко.

Він наголосив на тому, що на ринку електроенергії відбуваються систематичні "викривлення", ціна електроенергії часто нижча, ніж її собівартість.

"Протягом травня-червня цього року середньозважена ціна електроенергії (базового продукту) на ринку "на добу наперед" була суттєво нижчою, ніж задекларована собівартість її виробництва. Від цього страждає в першу чергу державний "Енергоатом", який забезпечує доступність електричної енергії для населення через механізм ПСО", - зазначив Власенко.

За словами першого заступника міністра, Міністерство енергетики пропонує європейський шлях розвитку, який усуне системні "помилки" та викривлення на ринку електроенергії.

"Зараз Міненерго готує законопроєкт, покликаний закріпити принцип обов’язковості електронних аукціонів. Зміни передбачатимуть, що всі учасники ринку електричної енергії, незалежно від форми власності, здійснюють продаж електричної енергії на енергетичних біржах за правилами, встановленими Кабінетом Міністрів", – розповів Юрій Власенко.

У контексті викривлень на енергоринку, Власенко заявив про загрозу проходженню опалювального сезону.

"Перша і найближча небезпека – це неякісна підготовка до найближчого опалювального сезону. Невчасне виконання планових ремонтів, відставання від графіка підготовки обладнання. Це може призвести до суттєвого дефіциту електроенергії. І одразу, за дивним "випадковим" збігом обставин, з’являться адепти відновлення імпорту з Росії і Білорусі, який буквально днями заборонили", – зазначив перший заступник міністра.

Українська енергетика