зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

9 Квітня 2021
ШМИГАЛЬ РОЗПОВІВ ПРО ІНДЕКСАЦІЮ ПЕНСІЙ ДЛЯ ПЕНСІОНЕРІВ, ЩО ПРАЦЮЮТЬ
З квітня почали індексацію виплат для працюючих пенсіонерів. Вона орієнтовно торкнеться 400-600 тисяч чоловік. Збільшення пенсії визначається для кожного пенсіонера індивідуально в залежності від страхового стажу і від заробітної плати (доходу), з якої обчислюється пенсія, - зазначив Прем'єр- міністр України.

Шмигаль нагадав, що з 1 липня збільшать надбавки за понаднормовий стаж, надбавки особам з інвалідністю внаслідок війни, надбавки учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та пенсії за особливі заслуги.

Тоді ж, за його словами, до 2600 грн підвищать і мінімальну пенсію для осіб у віці 65 років з повним страховим стажем. З жовтня для пенсіонерів у віці 75-80 років введуть щомісячні доплати в розмірі 400 грн. У грудні відбудеться чергове підвищення мінімальної пенсії та зростання надбавок ряду категорій громадян.

Прем'єр зазначив, що Кабмін розробляє модель запуску накопичувальної пенсійної системи. Відповідно до моделі, на пенсійний рахунок громадянина буде надходити 2% від усіх податків, сплачених особою. Це ж стосується 2% від ЄСВ, який платить роботодавець.

Також українці зможуть самостійно вибирати пенсійний фонд, який інвестуватиме їх гроші. Фонди зможуть інвестувати тільки в надійні і не ризиковані фінансові інструменти.

Українці, які виходять на пенсію, зможуть вибирати: забрати всі накопичені кошти відразу, отримувати виплати рівними частинами і навіть залишити частину своїх виплат у спадок, - заявив Шмигаль.

При цьому накопичувальна пенсійна система не скасовує солідарну, а буде додатковими виплатами. Її впровадження займе не один рік, додав Прем'єр.

Соцпортал