зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

26 Листопада 2020
УРЯД ЗНИЗИВ НОРМУ ВІДРАХУВАННЯ ПРИБУТКУ "УКРІНТЕРЕНЕРГО" В БЮДЖЕТ
Кабмін знизив норматив відрахування до держбюджету чистого прибутку "Укрінтеренерго" з 80% до 30% на період виконання держпідприємством функції постачальника "останньої надії" на ринку електроенергії. Відповідне рішення прийнято на засіданні уряду 25 листопада.

Згідно з пояснювальною запискою до проекту рішення, постачальник "останньої надії" переважно змушений обслуговувати споживачів, які не здатні вчасно і в повному обсязі розраховуватися за спожиту електроенергію.

Так, борг споживачів постачальника електроенергії "останньої надії" на 17 вересня становив 2,13 млрд грн, в тому числі 1,95 млрд грн - це борг державних і комунальних підприємств. При цьому із загальної суми боргу 28% припадає на державні вугледобувні підприємства, ще 15% - на КП "Вода Донбасу". Однак стягувати борги з держшахт і відключати "Воду Донбасу" від електроенергії заборонено законодавством.

При цьому зараз готується постанова про продовження обов`язків "Укрінтеренерго" як постачальника "останньої надії" на ринку електроенергії на 2021 рік.
Міністр фінансів Сергій Марченко в ході обговорення проекту рішення зазначив, що не підтримує цей проект постанови, оскільки вже зараз існує прострочена заборгованість "Укрінтеренерго" щодо сплати чистого прибутку в розмірі 363 млн грн. Його також підтримав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Як повідомлялося, відповідно до закону "Про ринок електроенергії" ціна на послуги постачальника "останньої надії" визначається за результатами конкурсу, під час якого визначається такий постачальник. Однак, оскільки відповідний конкурс не відбувся - 12 січень 2019 року Кабмін без конкурсу затвердив "Укрінтеренерго" як постачальника "останньої надії", - тариф на його послуги в грудні минулого року встановлювала НКРЕКП (на рівні 486,06 грн/МВт-год).

finbalance.com.ua