зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

19 Жовтня 2020
Вугільні шахти можуть стати центрами розвитку та застосування паливних комірок та технологіі? з виробництва водню - досвід Німеччини
Украінська делегація під головуванням в.о. Міністра енергетики Ольги Буславець ознайомилась із передовими водневими технологіями в інноваційному центрі німецької компанії «h2herten».

Інноваційний центр побудовано на основі «вугільної шахти Евальда», що є особливо актуальним з огляду на сучасні виклики, пов’язані з трансформацією вугільних регіонів.

H2herten є муніципальним центром розвитку та застосування паливних елементів та технологій виробництва водню.

«Цей центр виступає майданчиком для випробуванння різних інноваційних технологій, зокрема виробництва та зберігання водню. Показовим є об’єднання бізнесу та муніципалітету, які працюють пліч-о-пліч, створюючи ідеальні умови для компаній, які можуть проводити дослідження та випробування технологій відновлюваної енергетики. Цей досвід є надзвичайно цінним для подальшої трансформації вугільних регіонів в Україні», – зазначила Ольга Буславець.

Окрім демонстраційних проектів, інноваційний центр має експериментальну енергетичну установку з повним циклом power-gas-power із никопиченням та зберіганням водню. Іноземні та національні компанії мають можливість тестувати свої продукти у тісній співпраці з науково-дослідними інститутами та університетами.

Мер міста Гертен Фред Топлак продемонстрував водневу заправну станцію, яка є п’ятою у Рурському регіоні і збільшує щільність мережі німецьких водневих заправних станцій, та повідомив про плани перевести весь муніципальний транспорт на водень.

Усі водневі об’єкти були профінансовані Європейською Комісією через Спільне підприємство у рамках проєкту «Воднева мобільність Європи».

«Колишня шахта стала взірцем структурних змін та перетворень у Німеччині та у Європі загалом. Саме в цьому центрі ми наочно побачили потенціал водневих технологій з огляду на їх секторальну інтеграцію в життєво важливі галузі економіки будь-якої країни», - підсумувала очільниця Міністерства.

Водночас на базі центру планується створення туристичного осередку – розважальна та історико-культурна частина комплексу, а також готель.

Реструктуризація вугільних регіонів та впровадження сучасних технологій не було короткостроковим шляхом навіть для Німеччини. За останні роки декілька проєктів, зокрема в рамках використання технологій водню та паливних елементів, були ініційовані та впроваджені в Рурському регіоні тільки завдяки спільним зусиллям політиків, промисловців та науковців.

Міністерство енергетики України