зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

8 Лютого 2017
Постачання вугілля для теплової генерації здійснюється відповідно до чинного законодавства
Про це Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик зазначив під час прес-конференції на тему «Блокада Донбасу та забезпечення вугіллям енергосистеми України», яка проведена 7 лютого.

Ігор Насалик зауважив, що відносини з неконтрольованою територією регламентуються низкою нормативно-правових документів та контролюються відповідними органами.

Міністр наголосив, що постачання вугілля здійснюється з підприємств, які перереєструвалися на підконтрольній українській владі території та здійснюють розрахунки в українській банківській системі. Крім того, це вугілля видобувається з надр, які належать народу України, а шахтарі отримують заробітну плату на картки «Ощадбанку». «Якщо держава прийме політичне рішення щодо блокади Донбасу, то Міністерство готове його виконувати, - зазначив Міністр, водночас наголосив, що такі питання мають вирішуватися не за законом сили, а силою закону. «Звичайно, це буде стресова ситуація, але це не стане катастрофою для ОЕС України», - запевнив Міністр.

Також Ігор Насалик пояснив можливі наслідки повного переходу на імпортоване вугілля антрацитової групи. «Якщо ми вийдемо на імпорт, ціна підвищиться на 30-40%, і ці додаткові витрати ляжуть на плечі споживачів», - зауважив він. Ще однією проблемою є те, що на непідконтрольній території близько 50 тисяч працівників вугільної галузі, які минулого року сплатили податків 1,9 млрд грн. до бюджету України.

Міністр також зазначив, що Міненерговугілля планує максимально накопичити вугілля в літній період, а також , поряд з іншими заходами, здійснити модернізацію енергоблоків, що дасть можливість зменшити використання дефіцитного антрацитового вугілля.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України