зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

10 Лютого 2016
В Комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки відбулись комітетські слухання щодо стабілізації ситуації у вугільній галузі та перспектив її розвитку до 2020 року
У засіданні взяло участь понад 110 учасників. Були присутні народні депутати України, Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин, представники центральної виконавчої влади, керівники державних підприємств, експерти у галузі енергетики, представники громадських організацій, лідери галузевих профспілок та журналісти.

У вступному слові заступник Голови Комітету Ігор Насалик зазначив, що «традиційне формування програм розвитку вугледобувних підприємств втратило свою актуальність. Беручи до уваги рівень технологічного оновлення промисловості в цілому в Україні, зокрема з огляду на ступінь розкриття і підготовки вугільних родовищ та стан шахтного фонду, максимальний термін ефективного існування вугільної промисловості в Україні становить 25, максимум 30 років!» і закликав до різнобічної оцінки стану справ у вугільній галузі: «Підхід в оцінці діяльності кожного вугледобувного підприємства повинен враховувати наявність підготовлених запасів за результатами моніторингу підприємств на предмет можливості якнайшвидшого виходу на «нульовий» рівень рентабельності».

Голова підкомітету з питань вугільної промисловості Михайло Бондар підняв питання необхідності впровадження у галузі ринкових механізмів та адекватного ціноутворення на товарну вугільну продукцію з метою виведення державних вугледобувних підприємств на самоокупність. Також було підкреслено необхідність прийняття, зокрема проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» (щодо державної підтримки державних вугледобувних підприємств)», реєстр. № 3813.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин у своєму виступі запропонував своє бачення оптимального сценарію політики Уряду у вугільної галузі, який полягає у державній підтримці вугільної галузі в перехідний період до приватизації підприємств (початку їх ліквідації/консервації) та створення інвестиційно-привабливих умов роботи вугільної галузі. Так, за його словами, необхідний обсяг коштів для стабілізації роботи державних вугледобувних підприємств у 2016 році становить 2,4 млрд. грн.

Народні депутати України та члени галузевих профспілок мали нагоду задати запитання Міністру та отримати відповідь протягом всього часу слухань.
Свою позицію змогли висловити представники облдержадміністрацій та керівники державних підприємств. Від Інституту вугільних енерготехнологій Національної академії наук України надійшли пропозиції щодо інженерно-технічних можливостей переведення ТЕС, які споживають антрацити, на вугілля газової групи.

Представники галузевих профспілок, зокрема В.Турманов, звернули увагу на довготривалу відсутність профільного заступника Міністра, що спричиняє відсутність можливості фахового діалогу із владою. Також було підкреслено важливість спрямування бюджетних коштів на погашення заборгованості перед шахтарями по заробітній платі.

У заключному слові заступник Голови Комітету Ігор Насалик закликав учасників за результатами обговорення надати свої пропозиції для підготовки рекомендацій комітетських слухань органам державної влади.

Пресс-служба Комитету ВР по вопросам топливно-энергетического комплекса