зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

29 Січня 2016
Володимир Демчишин обговорив із профспілками працівників вугільної галузі фінансування на 2016 рік та перспективи роботи вугільної галузі
Міністр Володимир Демчишин під час зустрічі 28 січня заявив по готовність оперативно реагувати на проблеми, які виникають з виплатою заробітної плати шахтарям.

Представники профспілок у свою чергу звернулися до Міністра щодо вирішення трьох основних проблем: виплата заборгованості із заробітної плати, фінансування у 2016 році та прийняття Програми розвитку вугільної галузі і внесення відповідних змін до Державного бюджету для забезпечення її впровадження.

Володимир Демчишин повідомив, що заборгованість із заробітної плати становить на сьогодні близько 530 млн гривень при місячному фонді заробітної плати 450 млн, що дорівнює оплаті за 1,3 місяця, що не є катастрофічною проблемою. У бюджеті на 2016 рік передбачено кошти в сумі 500 млн на погашення заборгованості із зарплати шахтарям за 2015 рік, частина яких надійшла на рахунки підприємств для погашення боргу за листопад, частково за грудень. Також здійснюється фінансування січневої зарплати.

«Розуміння щодо надходження коштів є, - зазначив Міністр, - адже тільки від реалізації вугілля отримуємо щомісяця 250 млн гривень». Крім того, за його словами, ще є активи – запаси вугілля на складах, які досі накопичувалися. Міністр повідомив, що відтепер, у зв’язку з проходженням піку низьких температур, вугілля буде активно спалюватися і надійдуть кошти від генерацій. Міністр звернув увагу, що тариф адекватний, тому генерації мають достатньо коштів, щоб розрахуватися за вугілля, причому оплата за останні 7-8 місяців на рівні 100 %.

В. Демчишин поінформував про кроки, зроблені Урядом, які сприятимуть вирішенню проблемних питань у вугільній галузі:
- піднято у грудні ціну на вугілля з 1100 до 1200 грн;
- з 1 січня відмінено ПДВ на вугілля, що надходить на ТЕС України;
- знижено ставку Єдиного соціального внеску (ЄСВ) з 41 до 22%.
«Таким чином, протягом лютого ресурс появиться, і ми будемо активно виплачувати кошти гірникам», - наголосив Міністр.

Також Володимир Демчишин озвучив низку проблем, які потребують розв’язання. Найперша проблема, за його словами, нарощування обсягів видобутку. «Де йде нарощування видобутку, ситуація буде збалансована», - додав він.

Щодо перспектив роботи галузі Міністр повідомив: «Програму розвитку вугільної галузі ми підготували, проте підтримка з боку Уряду та Мінфіну незначна, і наразі Програма не прийнята, - зазначив він. - Минулого року галузь отримала 1, 2 мільярда підтримки з бюджету на компенсацію різниці в собівартості, а цього року – 500 млн». Також звернув увагу, що позиція західних донорів полягає в найскорішому закритті неперспективних шахт, проте Міненерговугілля здійснює виважену політику і підтримує закриття тих шахт, які повністю відпрацювали свій ресурс. В. Демчишин наголосив, що відсутність обладнання не є приводом для закриття шахт: «Якщо є можливість інвестувати, завезти та встановити обладнання, збалансувати роботу, то немає приводу закривати підприємство».

Серед проблем він також назвав пошук інвесторів та збут вугілля. «На сьогодні через брак антрациту є домовленість і з компанією ДТЕК про поставки антрациту в обмін на вугілля газової групи. Проте це довший ланцюг і, відповідно, довший термін обороту коштів», - зазначив Міністр.

Ще на одну проблему звернув увагу В. Демчишин, - це оптимізація роботи вугільних підприємств. «З 51 тисячі працівників державних вугільних підприємств 10 тисяч – пенсіонери, 20 тисяч працює на поверхні, а 31 тисяча – під землею. Тому керівники підприємств повинні подбати про оптимізацію виробничого процесу, - наголосив Міністр.

Представники профспілок мали змогу задати Міністру конкретні запитання, які стосуються роботи підприємств у регіонах.

Пресс-служба Министерства энергетики и угольной промышленности Украины