зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

14 Березня 2015
Вугілля: чи будуть закордонні інвестиції ефективніше дотацій – експерт
Міненерговугілля України припинило дотування вугільної галузі. Але, як заявив голова бюро комплексного аналізу та прогнозів Сергій Дяченко, шахти зможуть працювати, якщо при знятті дотацій їм дозволять продавати вугілля за ринковою ціною. На тлі зниження цін на вітчизняне вугілля внаслідок падіння курсу долара, надання шахтам можливості продавати сировину з урахуванням реальних витрат дозволить зняти дотації безболісно, ​​говорить експерт.

У бюджеті на 2015 рік не виявилося статті про виділення дотацій для вугільної галузі України. При цьому, минулого року вугільна промисловість отримала від держави 11 млрд гривень. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин. За його словами, вливання з боку держави замінять закордонні інвестиції у галузь. Зокрема, про готовність виділити до 3,6 млрд доларів на добудову шахт і на модернізацію ТЕС заявили в Китаї.

Експерт з енергетичних питань, голова бюро комплексного аналізу та прогнозів Сергій Дяченко розповів в ефірі радіостанції Голос Столиці, чи будуть закордонні інвестиції ефективніше дотацій.

Для бюджету зрозуміло, а от чи вигідніше державі, якщо фінансуванням вугільних підприємств займуться інвестори? Адже інвестори захочуть щось отримувати натомість.

– Наприклад, якщо ви говорите про китайський проект на 3 млрд, то мова йде про технології, які постачатимуть газ на ТЕС. В першу чергу, в цьому проекті йдеться про впровадження заводів з виробництва синтез-газу і водовугільної суміші. Водовугільна суміш була пов'язана з кількома пілотними проектами. Для України цікаві в першу чергу ці технології, які ґрунтуються на базі вугілля першої групи, що залишилося у достатній кількості на територіях Донбасу, які контролює Україна. Однак у цих проектів є недолік у часі – вони вимагають певного інвестиційного періоду.

Тобто, 3,6 млрд планують вкласти не відразу, а протягом кількох років?

– Звичайно. Крім того, для освоєння потрібен час.

Скільки часу на це потрібно?

– Від півтора до двох років.

Чи можна сьогодні говорити про зняття вугільних підприємств з дотацій? Чи можливо це, чи витримає вугільна промисловість?

– Тут виникає питання ціни. Якщо знімаються дотації, але при цьому шахтам дають можливість продавати за ринковою ціною, то такий варіант теж можливий. Просто зараз, у зв'язку з падінням курсу наше вугілля різко подешевшало по відношенню до імпортного, і стало конкурентоспроможним. Імпортне вугілля сьогодні коштує близько 3 тисяч гривень, а наше вугілля без дотацій – близько 600-800 гривень. Якщо поставити питання про те, що знімаються дотації, але при цьому шахти продають з урахуванням реальних ринкових операційних і капітальних витрат, то цілком можливо, що якийсь час наші шахти зможуть працювати і так.

Як довго шахти зможуть самі себе забезпечувати?

– Йдеться, насамперед, про державні шахти, тому що приватизовані все одно дотацій не отримували. Важко говорити про період, тому що все буде залежати від ринкової кон'юнктури і цін на електроенергію.

А чи цікаві взагалі українські шахти інвесторам?

– З одним застереженням: що закінчиться війна. Зрозуміло, поки що в цей регіон ніхто не піде...

Але у нас є шахти і на заході України.

– Так, але там вугілля газової групи, тому все має супроводжуватися капітальною модернізацією ТЕС. До речі, це не так вже й дорого: модернізація одного блоку коштує близько 20 мільйонів гривень, що за мірками енергетики – дуже небагато.

А скільки блоків потрібно буде модернізувати?

– Точно по пам'яті не скажу.
Нагадаємо, раніше в Мінфіні заявляли, що у зв'язку з девальвацією гривні, частина «вугільних» дотацій, призначених для шахт, що знаходяться в зоні АТО, перенаправляють на погашення держборгу.

Голос Столиці