зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

3 Березня 2015
Юрій Зюков: вирішується питання про поступове погашення заборгованості шахтарям у найближчі дні
Про ці та інші питання роботи вугільних підприємств, зокрема про подолання кризи неплатежів у вугільній галузі, ішлося на брифінгу першого заступника Міністра Юрія Зюкова, що відбувся сьогодні, 2 березня, в Українському кризовому медіа центрі. Він розповів, що всі українські ТЕС, які споживають вугілля марки «Г», на сьогодні працюють на повну потужність, адже на території, підконтрольній Україні, залишилися шахти, які видобувають вугілля газової групи.

Під час брифінгу Юрій Зюков пояснив причини виникнення заборгованості із заробітної плати, серед яких – відсутність платежів за спожиту електроенергію з тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей до Енергоринку. «Питання в тому, що для оплати праці шахтарів необхідно, щоб розрахувалися споживачі: державні і приватні підприємства, електростанції, обленерго. Ми вимагаємо максимальних виплат від боржників, щоб з шахтами можна було розрахуватися». Також повідомив, що на Вуглегірську ТЕС почали завозити вугілля, що дасть змогу реалізовувати вугілля газової групи, а значить – буде можливість розрахуватися з шахтарями за поставлене вугілля. Юрій Зюков поінформував, що на сьогодні компанія ДТЕК продовжує здійснювати закупівлю вугілля газової групи із Львівсько-Волинського басейну, (уже поставлено на 130 млн. гривень), що значною мірою вирішує питання збуту вугільної продукції.

Юрій Зюков наголосив, що за грудень шахтарі вже отримали половину заробітної плати, також вирішується питання про поступове погашення заборгованості у найближчі дні.

Крім того, Юрій Зюков прокоментував питання щодо необхідного закриття та консервації шахт: «Із 35 шахт, які працюють на підконтрольній українській владі території, нам потрібно підготувати до закриття 7. Це шахти, які відпрацювали свої запаси. Ще 5 шахт, у яких залишилося запасів вугілля до півмільярда тонн, буде законсервовано, щоб у майбутньому розконсервувати і розвивати». Також перший заступник Міністра зазначив, що є окрема програма щодо працевлаштування гірників тих підприємств, які підлягають ліквідації. «Ми готові оприлюднити цю програму», - повідомив він.

Також під час брифінгу Юрій Зюков наголосив, що здійснюються заходи щодо модернізації Трипільської та Бурштинської ТЕС з метою переведення на вугілля газової групи, а також опрацьовується питання щодо побудови потужностей з газифікації вугілля, залучення іноземних кредити для модернізації ТЕС.

«Проблеми є, але ще ніколи галузь не працювала в умовах війни», - зауважив Юрій Зюков та додав, що антрацитове вугілля є в достатній кількості на тимчасово окупованій території, але його не можна вивезти через обстріли. Також Ю. Зюков наголосив: «Опалювальний період підходить до кінця, а що стосується майбутньої роботи галузі - зроблено всі розрахунки щодо обсягів видобування та споживання вугілля, щоб галузь могла жити, а країна не зазнавала економічних збитків».

Пресс-служба Министерства энергетики и угольной промышленности Украины