зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

25 Жовтня 2023
ПРАВО ВИХОДУ НА ПЕНСІЮ НА ПІЛЬГОВИХ УМОВАХ МАЄ БУТИ ВІДНОВЛЕНО
Протягом шести років Дніпропетровський територіальний комітет Профспілки працівників вугільної промисловості України звертається до державних служб і відомств України, відстоюючи законні права працівників вугільної промисловості (ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля») на пенсію за віком на пільгових умовах, які з урахуванням особливостей професійної діяльності зайняті на підземних роботах, в важких, шкідливих умовах праці 50 і більше відсотків робочого часу на рік.

Права працівників вугільної промисловості України раніше були прописані в Постанові Кабінету Міністрів України №36 від 16.01.2003 р., але без достатніх
були скасовані Постановою КМУ №461 від 24.06.2016 р. із затвердженням нових Списків №1 та №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію на пільгових умовах.

Верховна Рада України та Офіс Президента взяли до уваги аргументацію профспілок з аналітикою, поясненнями та розшифровками повного робочого часу (дня) працівників і посадовців, які забезпечують безперебійну роботу всього технологічного процесу з видобутку вугілля шахт ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля». Відповідно до посадових інструкцій частину свого робочого часу вони перебувають в підземних умовах праці та знаходяться під впливом шкідливих і небезпечних факторів, які фіксуються інструментальними вимірами факторів виробничого середовища при атестації робочого місця. Верховна Рада та Офіс Президента інформацію Профспілки прийняли до розгляду та запропонували Уряду опрацювати порушене теркомом ППВП питання по змінам у Постанову КМУ №461 від 24.06.2016 р. та надати пропозиції щодо його врегулювання.

На адресу Дніпропетровської територіальної організації Укрвуглепрофспілки надійшов від голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галини Третьякової.

Йдеться наступне:

«Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», який набрав чинності з 01.01.2004 року, запроваджена єдина система обчислення пенсій та єдиний порядок розрахунку заробітної плати для всіх категорій пенсіонерів, яким призначаються пенсії відповідно до цього Закону (незалежно від займаної посади, професії, тощо).

Водночас, зазначеним Законом не передбачалось обмеження існуючих (на час набрання ним чинності) прав на пенсійне забезпечення. Для окремих категорій осіб, які користувались правом дострокового виходу на пенсію відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення», збережено таке право і відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Зокрема, збережені умови призначення пенсій особам, які працювали на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком №1, а також на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком №2.

Слід зазначити, що відповідно до статті 114 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» повноваження щодо затвердження Списку №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, та Списку №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, делеговано Кабінету Міністрів України.

Враховуючи зазначене та керуючись нормами Закону України «Про комітети Верховної Ради України», Комітет звернувся до Кабінету Міністрів України для детального вивчення порушеного Вами питання стосовно внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 24 червня 2016 року №461 та внесення пропозицій щодо шляхів його врегулювання. За наслідками розгляду Вас буде поінформовано.

В листі також зазначається, що з усіма питаннями та пропозиціями, порушеними у зверненні Дніпропетровіської територіальної організації, ознайомлено народних депутатів України – членів Комітету, які відповідно до статті 93 Конституції України мають право законодавчої ініціативи у Верховній Раді України, для розгляду та прийняття рішення.

За матеріалами Дніпропетровської територіальної організації