зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

7 Лютого 2022
Терком Профспілки прозвітував про роботу у 2021 році та накреслив плани на майбутній рік
В перших числах лютого місяця Торецька територіальна організація Профспілки працівників вугільної промисловості України провела звітний Пленум теркому після проведення аналогічних заходів у первинних профорганізаціях.

На початку засідання голова теркому Профспілки Василь Щербань ознайомив присутніх з поточним станом справ на ДП "Торецьквугілля". Він повідомив про те, що держпідприємство здало програму та режим роботи на лютий місяць в Міненерго. Згідно якої за спожиту електроенергію щомісяця "Торецьквугілля" має перераховувати близько 6 млн. грн. при видатках понад 35 млн.грн. для роботи без відключень.


Щодо заробітної плати, то кошторисом Міністерства енергетики заплановано на виплату зарплати промгрупі працівників ДП "Торецьквугілля" 35 млн. грн. бюджетних грошей щомісяця. І терком профспілки спільно з ДП вважає своїм завданням контролювати дотримання фінансових розрахунків для вугільних підприємств. При цьому на 1 лютого в "Торецьквугіллі" немає заборгованості за минулий рік з виплати зарплати та податкових відрахувань, а також виплачено 20% січневої зарплати.

Голова теркому прозвітував про про роботу теркому Профспілки за 2021 рік,. Слід сказати, що Торецька територіальна організація профспілки – одна з небагатьох, де внутрішньо профспілкова робота велася завжди і ведеться на даний час, незважаючи на якісь труднощі та обставини: проводяться засідання президій, активи, робочі зустрічі, де розглядаються найактуальніші та нагальні питання гірницьких колективів.

Говорячи про членство у ППВПУ, Василь Щербань наголосив на недостатній роботі із залучення гірників до шахтарської профспілки на шахтах "Центральна" та "Торецька", де відповідно не є членами ППВПУ 72 та 53 трудящих! А ось стовідсоткове охоплення є на Автобазі, УМТС, навчальних закладах. Мінімальна кількість не членів профспілки на РМЗ у "Бізнестрансгруп" (ПТУ). Отже фронт роботи для профкомів тут є!

Важливим фактором у мотивації трудящих до членства у профспілці є моральне та матеріальне заохочення активістів профспілкової діяльності. За минулий рік профспілковими нагородами нагороджено 76 осіб.

Відкритість теркому Профспілки - одна з головних рис його діяльності. Постійна інформація про всі напрямки та результати роботи обов'язково публікується в газетах, на сторінці теркому в соціальній мережі Fecebook та на сайті ЦК ППВПУ, демонструються ролики з найактуальніших питань. І тут, як зазначив В. Щербань, дуже низька участь у цьому профкомів, що є негативним фактом мотивуючої діяльності профспілкових організацій.

Важливим сектором діяльності теркому Профспілки вважається робота технічної інспекції, яку очолює Віктор Челюбєєв. Робота даної служби спрямована на виконання роботодавцями вимог законодавства з охорони праці і забезпечення гарантій безпечних та здорових умов праці шахтарів, належних санітарно-побутових умов для працівників, забезпечення їх засобами індивідуального та колективного захисту.

За ініціативи теркому Профспілки в минулому році за співпраці профспілки та адміністрації держпідприємства було вирішено ряд питань щодо покращення побутових умов.

Особлива увага технічного інспектора праці у звітному періоді була спрямована на профілактику виробничого травматизму та профзахворювань. Ще в 2018 році теркомом було внесено в колективного договору «Положення про матеріальне та моральне стимулювання ІТП та працівників видобувних, підготовчих ділянок, ділянки шахтного транспорту та енерго-механічної служби за покращення стану охорони праці», де запропоновано заохочувати керівників та спеціалістів за роботу без травм.Проте ці пропозиції так і залишилися на папері з переконливою причиною - немає грошей! При цьому терком не заспокоюється та висуває зустрічну пропозицію за активність у роботі без травм та нещасних випадків вручати цінні подарунки, безкоштовні путівки на базу відпочинку ОК «Шахтар», почесні грамоти, оголошувати подяки у наказі по шахті тощо. Для цього, мабуть, потрібне лише бажання.

У наш час економічних і життєвих колізій велике значення має правова захищеність трудящих. В цьому напрямку великий обсяг роботи проведений правовим інспектором праці Оленою Купріяновою. У звітному періоді надавалися юридична допомога, консультації, складалися позовні заяви членів профспілки, проводилися перевірки виконання трудового законодавства. Виявлені порушення розглядалися на засіданнях президії теркому для їхнього подальшого усунення.

Прикладом правової допомоги гірникам можна назвати виграну судову справу у Пенсійного фонду щодо визнання неправомірною збільшення пільгового стажу для жінок за списком №2. Таким чином, було напрацьовано практику підготовки позовних заяв у даному напрямку. На закінчення звіту про правову роботу було зазначено, що недостатня поінформованість членів профспілки від профкомів обмежує можливість більшого охоплення правовою допомогою у трудових колективах.

Фінансова база профспілки – це ресурсний плацдарм для ефективніших дій. Про доходи та витрати на пленумі відзвітувала старший бухгалтер теркому профспілки Марина Ємел´янова. Соціальне партнерство з роботодавцем на основі чинного колективного договору забезпечило отримання відрахувань від госпоргану 1млн. 943 тис. грн. на культурно-масову роботу, оздоровлення та спорт. Це знизило навантаження на профспілковий бюджет та дало можливість провести ряд заходів та програм, придбати новорічні подарунки дітям членів профспілки та дітям пільгових категорій на суму 190 тис.грн.


Надано матеріальну допомогу членам профспілки на суму 196 тис.грн., благодійну допомогу на лікування 21тис.грн. Крім того, безоплатну благодійну допомогу виділено міському відділу освіти -10 тис.грн., Дон КТУ (ДГТ) у придбанні баскетбольних та волейбольних м'ячів на суму 2 тис. грн., храмам на відновлення та будівництво-25 тис.грн. Виділялися кошти для придбання будівельних матеріалів для ремонту у будівлі Торецької територіальної організації (кабінет для ветеранів та регресників) у сумі 7 тис.грн. , для РМЗ ДП «Торєцьквугілля» придбано та передано безкоштовно пральна машинка для прання спец.одягу на суму 10 тис.грн., закуплено та передано шахтам ДП «Торецьквугілля» продукти харчування на випадок аварії на суму 7 тис.грн.

Торецькою територіальною організацією спільно з первинними профспілковими організаціями було надано допомогу у придбанні велосипедів для дозвілля відпочиваючих у ОК «Шахтар» на суму 17 тис.грн.

Витрати на навчально-спортивну роботу та масові фізкультурні заходи склали 11тис. грн.

Через недофінансування та несвоєчасне фінансування галузі залишається багато соціально-економічних питань роботи профспілки, що не вирішуються. Утримання 2%-го додаткового відсотка профспілкових внесків дає можливість дільничним організаціям надавати значну матеріальну допомогу членам профспілки для проведення культурно-масових заходів, здешевлення путівок, для привітання до пам'ятних дат та відвідання хворих. У цьому плані слід зазначити роботу голів профкомів ш. "Центральна", де охоплення 2-го відсотка становить 77%, ш. "Торецька" охоплення 12%, РМЗ, УПТС, апарат теркому-100%.

З метою фінансового забезпечення проведення колективних профспілкових акцій, спрямованих на захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки, збереження робочих місць, підвищення заробітної плати та покращення охорони праці, трудящих вугільних підприємств при Торецькому теркому та профкомах шахт створено Фонд „Солідарних дій” . Фонд є одним із видів солідарного фінансового резерву профспілки. Усі первинні профспілкові організації, розуміючи важливе значення Фонду «Солідарних дій» перераховують внески, наповнюючи Фонд. Кошти, що надійшли на рахунки Фонду, використовуються на участь в акціях протесту та ін. Залишок коштів станом на 01.01.2022 року становить 124 тис.грн.

Після звітів на пленумі виступили голови профкомів профспілкових організацій, висловивши свої думки та пропозиції. Роботу територіального комітету профспілки за 2021р. визнали задовільною. За підсумками роботи пленуму прийнято ухвалу.


По матеріалах Торецького теркому Профспілки