зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

2 Грудня 2021
Президія Торецького теркому: на порядку денному – безпека і захист прав трудящих.
25 листопада, відбулося чергове засідання Президії Торецької територіальної організації Профспілки працівників вугільної промисловості України , на якому було розглянуто питання – про виконання Постанови Президії теркому Профспілки від 28.05.2021 року «Про підсумки виконання розділу «Умови охорони праці» колективного договору ДП «Торецьквугілля» за 4 місяці 2021 року роботи господарських керівників та профспілкових комітетів шахт щодо покращення умов праці» та «Про підсумки оздоровлення трудящих ДП «Торєцьквугілля» та членів їх сімей у 2021 р.»


На початку засідання голова теркому Василь Щербань поінформував присутніх про онлайн нараду, яка відбулася 23 листопада в Міністерстві енеретики України з представниками Укрвуглепрофспілки та керівникам и державних вугледобувних підприємств. На порядку денному було обговорено питання:

- Збільшення додатково - визначеного на 2021 рік бюджетного фінансування вугільної галузі в обсязі 1,1 млрд. грн.
- Внесення змін до проекту Закону України « Про Державний бюджет України на 2022 рік»( реєстр. №6000 від 15.09.2021 р.) стосовно збільшення видатків Міністерства енергетики України на потреби вугільної галузі.
- Постанова Кабінету Міністрів України №760 від 21 липня 2021 року щодо бюджетного фінансування видатків на охорону праці.
- Внесення змін до Постанови КМУ № 461 стосовно поновлення раніше існуючого права працівників середньої ланки вугільного виробництва на отримання пенсії за Списками №1 та №2.
- Відновлення роботи Робочої комісії з ведення колективних переговорів щодо внесення змін до Галузевої угоди.
- питання продовження мораторію на банкрутство державних вугледобувних підприємств.

Резюмуючи підсумки наради, Василь Петрович наголосив, що головне питання, яке цікавило всіх учасників онлайн-зустрічі, стосувалося бюджету, як поточного 2021, так і наступного 2022. Як буде закрит рік, за рахунок яких коштів буде виплачено заробітну плату, за рахунок бюджетних чи виручених з реалізації вугілля, і чи взагалі будуть виділені бюджетні гроші і, якщо так, то в якій кількості? Відповіді на ці питання залишаються на сьогоднішній день не вирішеними. З приводу ситуації, яка склалася протягом рокуна всіх державних підприємствах і, зокрема, на ДП «Торецьквугілля» Торецьким теркомом Профспілки на початку листопада були підготовлені та направлені листи на Президента України, Прем'єр-міністра, Міністра енергетики України. губернатора, спікера Верховної Ради України та на депутатів Верховної Ради України.

Стосовно порядку денного засідання Президії теркому слід зазначити наступне.
З доповіддю про стан охорони праці на відокремлених підрозділах ДП «Торецьквугілля» за 10 місяців 2021 року виступив технічний інспектор праці Віктор Челюбєєв. Він поінформував присутніх про те, що за цей період трапилося 17 випадків виробничого травматизму. Порівняно з відповідним періодом минулого року зменшення на 4 випадки. Смертельного травматизму не було допущено. По підприємствах виробничий травматизм розподілився так: шахта «Центральна» - 12 випадків, мінус 3 випадки до минулого року, шахта «Торецька» - 4 випадки травматизму, мінус 1 випадок до минулого року та 1 випадок природної смерті, який не було взято до обліку . По малих підприємствах цього року нещасних випадків допущено не було. Кількість днів непрацездатності за лікарняними листами становила 213 днів, минулого року 281 день, зниження на 24%.

За 10 місяців 2021 року зафіксовано 46 випадків профзахворювання, порівняно з минулим роком 69, зниження на 23 випадки. Це 9 випадків пиловий бронхіт, 11 – радикуліт, 7 – вібраційна хвороба, 10 – пневмоконіоз, 9 – приглухуватість. На фінансування охорони праці витрачено 15,4 млн. грн. За ці кошти придбано 400 саморятувальників, 330 світильників, 650 комплектів шахтарських костюмів, 381 респіратор, 13,5 фільтрів.

В травні 2021р. відбулася Президія теркому, на якій розглядалося питання про стан охорони праці за 4 місяці, на якій було прийнято постанову, згідно з якою голови профкомів шахт зобов'язані були в строк до 18.06 2021р. інформацію та рішення президії довести до відома трудящих, провести розширені засідання профкомів, на яких розглянути питання стану охорони праці та техніки безпеки на шахті за 5 місяців 2021р.

Також було зазначено, що на шахтах не працює система громадського контролю за охороною праці.Думка, про те, що на сьогодні система громадських інспекторів на шахті не потрібна абсолютно не правильна. 10-15 осіб на кожній шахті мають бути серед профспілкового активу. Інше питання, що не мають зацікавленості в їх громадській роботі ні матеріальної, ні моральної.

Також було обговорено питання отримання молока працівникам згідно з атестацією робочих місць. Наприклад, шахта «Центральна», як і РМЗ, своїх робітників молоком забезпечує в повному обсязі, а от шахта «Торецька» вже тривалий час не може вирішити це питання.

Котрий рік не виконується положення про морально-матеріальне та моральне стимулювання ІТП та робітників за охорону праці. А це питання гостро потребує вирішення. Як зазначив технічний інспектор праці Віктор Челюбєєв, на засіданнях Ради директорів, ПДК інженерно-технічних працівників, які припустили зростання виробничого травматизму, позбавляють премії, оголошують догани, аж до звільнення. Віктор Михайлович у свою чергу вважає, що за дотримання техніки безпеки повиненно бути і матеріальне заохочення. Відповідна пропозиція була внесена до колективного договору у вигляді виплати не лише преміальних, а й нагородження цінним подарунком, безкоштовною путівкою на базу відпочинку ОК «Шахтар», почесною грамотою, занесенням на дошку пошани. І головну роль у виконанні цього «Положення…» мають відігравати голови профкомів, вони зобов'язані взяти на себе цю роботу.

Перед профактивом виступив також заступник генерального директора з охорони праці Олександр Ащаулов. Він доповнив інформацію щодо виробничого травматизму.
Проте з приводу фінансування, є дуже позитивні показники – 5, 4% фонду оплати праці за попередній рік при цифрі у колдоговорі 3%. Близько 3,3 % було виділено коштів на індивідуальний захист. Вдалося укомплектувати парк саморятувальників. Придбати та частково переоснастити індивідуальні головні світильники, частково закупити спецодяг та протипилові респіратори. Придбали та оснастили теплим одягом поверхневих робітників, близько 150 комплектів було закуплено.Що стосується медогляду, то за 10 місяців кількість працівників, які пройшли медогляд, становила 809 осіб, за планом згідно з комплексною програмою - 1787 осіб. Насолоджувалося проходження медогляду в 2021 році у зв'язку з пандемією. У повному обсязі в грудні буде закрито медогляд за двома шахтами за основними професіями та частково буде пройдено медогляд за основними професіями з автобази. На жаль, РМЗ, УМТС медогляд, швидше за все, вже в 2021 році закрити не вдасться.

В даний час слід приділити увагу проблемі з коронавірусною хворобою. На вугільних підприємствах на лікарняних листах із захворюваністю на СОVID-19 підтвердженим лабораторно перебуває 54 особи. Усього випадків зареєстрованих з початку пандемії – 322 випадки. За вакцинацією, при штаті 3462 особи наразі І та ІІ дозами вакцинувалися 891 особа, що становило 36% від загального штату державного підприємства. Відсоток звичайно недостатній, тому закликали присутніх опрацювати це питання у колективах та донести інформацію про необхідність вакцинуватися.

«Про підсумки оздоровлення трудящих ДП «Торецьквугілля» та членів їх сімей у 2021 р.» було заслухано директора бази відпочинку «Шахтар» Ірину Корявченкову.
За її словами, на даний момент складено акти консервації бази відпочинку «Шахтар» та дитячого оздоровчого табору «Шахтар», а також проведено інвентаризацію на цих двох об'єктах. Також складено акти та плани для роботи наступного року. Ірина Олексіївна, під час свого виступу, приділила увагу планам щодо переоснащення бази відпочинку до наступного сезону. Так, на сьогоднішній день вже готуються нові номери люксів, до тих чотирьох, що вже є, готується перепланування 3 корпуси, що дозволить збільшити кількість ліжок-місць. Також заплановано благоустрій території, що передбачає паркову зону, планується встановлення додаткового басейну, ведеться будівництво соляної кімнати, кабінетів ароматерапії та масажу.

У свою чергу головою теркому було доручено директору бази відпочинку до 1 січня розробити кошторис, з урахуванням запланованих робіт, передбачити штатний розпис та прорахувати вартість путівок.

Як уже згадувалося раніше, дитячий оздоровчий табір «Шахтар» передається до комунальної власності місцевої влади міста Святогірська. Рішення було прийнято у зв'язку з тим, що вугільники не в змозі сьогодні утримувати на своєму балансі оздоровчий комплекс та покривати мільйонні витрати.

Про заходи з охорони праці проводяться на шахтах, були заслухані голови профкомів шахт «Центральна» та «Торецька».

З усіх питань були прийняті відповідні Постанови.


За матеріалами Торецької територіальної організації Профспілки.