зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

20 Жовтня 2021
Вимоги профспілки не виконуються. Гірники готуються до галузевої акції протесту.
Акція протесту ФПУ на захист прав трудящих пройшла у всесвітній день дій за гідну працю 7 жовтня в Києві. У ній взяла участь і делегація Торецького теркома профспілки на чолі з профспілковим лідером гірників Василем Щербанем. Він проінформував про підсумки її проведення на позачерговому засіданні теркома профспілки, яке відбулося 12.10.2021р.

Акція, за його словами, була потужною і дієвою, в ній брали участь близько 10 тисяч представників від усіх галузей промисловості, бюджетних організацій та інших підприємств. На цьому заході виступив голова ФПУ Григорій Осовий, озвучивши найактуальніші проблеми, що хвилюють сьогодні кожного працівника. Перед проведенням акції від ФПУ в Кабмін були подані конкретні пропозиції, що спрямовані на поліпшення умов життя українських громадян і стосуються перегляду прожиткового мінімуму, збільшення мінімальної заробітної плати, перегляду бюджету і так далі.

Не отримавши позитивних результатів, федерація профспілок вирішила виступити з акцією протесту, де пройшли переговори з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем. У переговорній групі брав участь голова ЦК ППВПУ Андрій Зимін, який озвучив перед прем'єром наболілі питання гірників. Найважливіші були внесені в резолюцію мітингу : проект бюджету по вугільній галузі на 2022 рік, відміна постанови КМУ №760 (відрахування не менше 80% засобів від реалізації на заробітну плату) і №461 (Списки №1,2), внесення змін до бюджету для виділення коштів гірникам на зарплату в останні місяці 2021 року. Денис Шмигаль пообіцяв, що ці питання будуть розглянуті на засіданні Паливно-енергетичного комітету, але надії на результативне рішення доки ні у кого немає.

Далі Василь Щербань зупинився на ситуації в ДП "Торецьквугілля", озвучивши цифри фінансового балансу роботи держпідприємства. При фонді оплати праці в 45 млн. грн кошти від реалізації вугільної продукції складають в середньому 55 млн. в місяць. При цьому необхідна сума плати за електроенергію в місяць складає 30-35 млн. грн, але згідно з угодою держпідприємство платить 5 млн. грн., на технологію треба витратити 25-30 млн. грн. У результаті виходить дисбаланс і неможливість відраховувати 80% коштів від реалізації на заробітну плату без держпідтримки, як вимагає Кабмін.

В зв'язку з цим Торецький терком профспілки підтримав рішення Пленуму ЦК ППВПУ про проведення галузевої акції протесту. У разі невиконання цих вимог профспілка готується до галузевої акції протесту в першій декаді листопада.