зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

29 Січня 2021
Віртуальні послуги тепломережі
Минулого тижня в Торецькому теркомі Профспілки була проведена зустріч з жителями міста, у яких встановлено автономне опалення, але їм принесли квитанції від тепломережі на оплату додаткових "послуг" на досить-таки чималі суми до 500 грн .: обігрів підвалів, під'їздів, абонплату, транспортування газу.

Найдивовижніше, що жителі квартир з індивідуальним опаленням протягом вже декількох років з дня установки автономного обігріву, до сьогоднішнього дня платили тільки за лічильником за спожите теплопостачання в своїх квартирах.

Всі виступаючі мешканці міста висловлювали одне і теж питання: за що повинні платити люди, які не мають до послуг тепломережі ніякого відношення? Тим більше, що договори з тепломережею на ці послуги не укладалися.

На поставлені запитання спробував відповісти директор виробничої одиниці "Торецктеплосеті" Ігор Щербина. Він поінформував присутніх в залі про те, по-перше, вони діють на підставі постанови Кабміну, по-друге, до початку введення цих "нововведень" в платіжках, керівництво тепломережі направило запит в Міністерство регіонального розвитку про правомірність таких нововведень. У відповідь надійшов лист за підписом заступника Міністра про те, що всі ці дії законні. Керівник тепломережі також повідомив, що про всі дії, нові тарифи публікується інформація в міських газетах, на сайті підприємства, на дошках оголошень при будинкових під'їздах. Він також розповів, що перед початком опалювального сезону проводилися збори з мешканцями багатоквартирних будинків для роз'яснення, але на них, на жаль, приходило дуже мало містян.

Керівник Торецька військово-цивільної адміністрації Василь Чинчик висловив своє бачення даної проблеми: "Проблема підвищення тарифів, - сказав він, - це загальнодержавне проблема. ВЦА не встановлює ціни на комунальні послуги, и ми не погоджувались на підписання таких тарифів від тепломережі. Але, керівництво «Донецьктеплокомунєнерго» подало на ВЦА скаргу до окружного адміністративного суду. На жаль, суд прийнять сторону тепломережі, роз'яснивши правомірність встановлення даних тарифів. Зараз підготовлена апеляційна скарга на решение суду ". Василь Чинчик також додав, что ВЦА нестоїть осторонь проблем громадян Торецька, на сьогодні втілюються певні програми термомодернізації будівель. Що до державної програми встановлення теплолічильників у всіх будинках, то на це потрібно близько 50 млн. грн.

Від імені теркому Профспілки свою позицію висловив голова територіальної організації Василь Щербань, який підкреслив актуальність порушеного питання та роль Профспілки у відстоюванні справедливості його рішення. З ініціативи теркому профспілки була складена петиція до владних державних структур, яка зібрала 1530 підписів.

Правовим інспектором праці теркому Профспілки Оленою Купріяновою була опрацьована правова база законності збільшення цін на комунальні послуги та додаткових платіжок, які надійшли користувачам з індивідуальним опаленням. На підставі поданих 103 заяв була складена нова петиція на ім'я керівника облдержадміністрації, Торепцкой ВЦА, до народних депутатів України Євгена Яковенка та Наталії Королевської, ГоловИ Верховної Ради України Дмитра Разумкова, Прем'єр Міністра України Дениса Шмигаля, Президента України Володимира Зеленського, в якій, зокрема, говориться:

"Згідно статті 651 ЦК України, підставою для розірвання договіру є одностороння відмова від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір є відповідно розірваним або зміненим.

Додатково. Факт відмови від послуг централізованого опалення за договорами був зафіксований дозвілами на встановлення індивідуального опалення на засіданні міський міжвідомчий комісії Дзержинської міської ради по розгляду питання відключення споживачів від мереж центрального опалення . Таким чином, статус споживача послуг з центрального опалення при встановленні автономного опалення ліквідувався рішенням міської влади. Відключення від мереж централізованого опалення відповідає законодавству.

Статтєю 13 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» № 2189-VIII від 09.11.17р. вказано, що якщо споживач, який отримав проект договору (змін до нього) від виконавця комунальної послуги, не повідомив протягом 30 днів про свою відмову від укладання договору (внесення змін) та не надав своїх заперечень або протоколу розбіжностей до нього, а вчинив дії, які засвідчують його волю до отримання (продовження отримання) відповідної комунальної послуги від цього виконавця (у тому числі здійснив оплату наданих послуг , договір (зміни до нього) вважається укладеним у редакції, запропонованій виконавцем комунальної послуги, якщо інше не передбачено цим Законом.

Односторонньою відмовою від договору є припинення оплати за теплоносій, що є підставою для припинення надання комунальної послуги.

З урахуванням вказаних вище норм, договори про надання житлово-комунальних послуг із мешканцями квартир з індивідуальним опаленням, які були відключені від мереж централізованого опалення з 2006-2007 років не є укладеними".

За матеріалами Торецької територіальної організації Профспілки.