зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

16 Січня 2021
Президія Торецького теркому Профспілки.
13 січня поточного року відбулося чергове засідання Президії Торецької територіальної організації Профспілки працівників вугільної промисловості України.


На початку засідання голова теркому зазначив, що місто, яке знаходиться на лінії розмежування більше тижня було без води. На момент проведення засідання Президії водопостачання в місті було відновлене. Василь Щербань зазначив, що на рівні облдержадміністрації нині розглядається питання про резервний варіант забезпечення міста Торецька водою. Як один з проектів - установка фільтрувальної станції для очищення шахтних технічних вод на території підконтрольній Україні. Але цей проект вимагає багатомільйонних вкладень, узгодження з Кабміном, пошуком інвесторів і т.д.

Голова теркома поділився з присутніми інформацією про підсумкову селекторну нараду міністерства, яку провів з керівниками вугільних підприємств заступник міністра Олександр Зорін. На жаль, підсумки не радують, план по видобутку вугілля за минулий рік по Міністерству виконаний всього на 77%. ДП «Торецьквугілля» і «Львіввугілля» впоралися з виконанням річного об'єму проведення гірських вироблень.

Стосовно бюджетного фінансування профспілковий лідер зазначив , що в 2020 році на вугільну галузь було виділено більше 5 млрд. гривен, які пішли на виплату заробітної плати шахтарям. Кошти на технічне переоснащення шахт та безпеку праці ні в минулому в цьому році не були заплановані. На 1 січня, в цілому по галузевому міністерству, залишилася заборгованість гірникам із заробітної плати в сумі 220 млн. грн. На відміну від інших державних підприємств керівництво ДП «Торецьквугілля» при затримці бюджетних коштів намагалося частинами платити заробітну плату із коштів від реалізації вугільної продукції, у тому числі, і заробітну плату працівникам непромислової групи.

Дуже гостро стоїть питання по усьому Міністерству з розрахунками за спожиту електроенергію. ДП «Торецьквугілля» , на жаль, в числі "лідерів" по неоплаті через відсутність коштів і великій енерговитратності вуглевидобування на шахтах крутого падіння (42% в собівартості 1 тонни вугілля). На сьогодні борг за електроспоживання складає більше 3-х млрд. грн.

Також на засіданні Президії було порушено питання щодо підвищення тарифів на ряд комунальних послуг. Терком Профспілки підготувала звернення у владні структури з вимогами зупинити необгрунтоване зростання тарифів, і нині йде збір підписів під цим зверненням.

Коронавірус. Мабуть, це найстрашніше слово, яке залишилося у нас ще з минулого року. На жаль, багато хто вже зіткнувся з цією хворобою, хто сам, а хто - близько познайомився з ним із-за інфікування родичів і знайомих. В зв'язку з цим, Василь Щербань звернувся до голів профспілкових комітетів організувати всебічну допомогу і підтримку членам Профспілки, що знаходяться на стаціонарному лікуванні. Він запропонував використати для цієї мети 2% відрахування профспілкових внесків або з Фонду солідарних дій. Не погодитися з такою пропозицією просто не можна!


Відео засідання за посиланням

За матеріалами Торецької територіальної організації Профспілки.