зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

14 Грудня 2020
Чергове засідання Президії Торецького теркому.
Минулого тижня відбулося засідання Президії Торецького теркому Профспілки, на якому були розглянуті питання про дотримання трудового законодавства на підприємствах, стан готовності відокремлених підрозділів до зимових умов та оздоровлення працівників.


На початку засідання голова територіальної організації Василь Щербань доповів про стан справ в ДП "Торецьквугілля". Василь Щербань навів цифри заборгованості по заробітній платі шахтарям, що становить 1,2 млрд. гривень в цілому по галузі. Станом на 1 грудня сума боргу перед гірникам ДП "Торецьквугілля" досягла 63 млн. грн. При цьому за рішенням генерального директора Володимира Юхименко працівникам держпідприємства заробітна плата виплачувалася частинами в залежності від отримання коштів від реалізації вугілля. В інших вугільних об'єднаннях ситуація набагато гірша, тому вже в деяких шахтарських колективах почалися заклики до страйків і акцій протесту.

У зв'язку з цим Укрвуглепрофспілка продовжує домагатися від керівництва галузевого міністерства і Уряду виходу з цієї кризової ситуації. На засіданні Верховної Ради України було прийнято законопроект, що передбачає виділення на погашення боргів шахтарям 1,4 млрд. бюджетних коштів. За словами заступника Міністра, в даний час йде процес законодавчого оформлення цих коштів і після 20 грудня гроші повинні надійти на рахунки казначейств шахтарських регіонів.

Василь Щербань також поінформував про зустріч представників профспілок гірників з губернатором Донецького краю Павлом Кириленком, на якому були озвучені актуальні питання життєдіяльності вугільної галузі - бюджетне фінансування шахт у 2021 році, ціна на вугільну продукцію і проблема її відвантаження, трансформація вугільної галузі та інші.

На порядку денному засідання Президії було розглянуто питання – щодо виконання трудового законодавства у відокремлених підрозділах ДП "Торецьквугілля»". Про підсумки перевірки доповіла Олена Купріянов - правовий інспектор праці, яка ознайомила присутніх з виявленими порушеннями. Також правовий інспектор навела приклади надання членам теркому Профспілки правової, консультаційної допомоги стосовно відмови нарахування пільгового пенсійного стажу, невиплати заробітної плати, подання позовних заяв в суд по найбільш болючих питань захисту прав трудящих. Крім цього, заходи по ліквідації заборгованості по щорічних відпусток постійно знаходяться в полі зору теркому Профспілки, так як трудове законодавство включає в себе контроль Профспілки за часом відпочинку і виплатою компенсацій працівникам. До плану робіт на 2021 рік засідань профкомів Олена Купріянова запропонувала включити питання КЗпП, трудового законодавства, виплати заробітної плати, доплат, оплати компенсацій за роботу у вихідні дні.

Черговий раз на засідання Президії було винесено питання про стан підготовки до роботи в зимових умовах вугільних підприємств. По даному питанню доповів технічний інспектор праці Віктор Челюбеев. Він зазначив, що зазначені при перевірці зауваження на шахті "Торецька" практично виконані всі, а на шахті "Центральна" ще залишаються "хвости". При цьому Віктор Челюбеев рекомендував профкомам шахт домагатися від господарників виконання рішень, прийнятих на засіданнях профспілкових комітетів.



Терком Профспілки вважає за необхідне повернутися до питання оздоровлення трудящих і аналізу проведеного літнього відпочинку в оздоровчому комплексі "Шахтар" влітку поточного року.

З усіх розглянутих питань були прийняті відповідні Постанови.

По матеріалам Торецької територіальної організації Профспілки