зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

16 Листопада 2020
Головою Торецького теркому Профспілки переобрано Василя Щербаня.
Шахтарській профспілці міста Торецьк не звикати боротися з труднощами і проблемами. В цьому році вже до звичних додалася ще одна – короновірусний карантин. Проте, дотримуючись усіх належних карантинних заходів, в первинних профспілкових організаціях відбулися звітно-виборні збори, 13 листопада делегати зібралися на звітно-виборну конференцію Торецької територіальної організації. 39 делегатів були ознайомлені в дистанційному режимі зі звітною доповіддю голови теркому Василя Щербаня і, заповнили анкету по голосуванню за кандидатуру профспілкового лідера.


Після дотримання всіх карантинних норм делегати конференції заслухали звітну доповідь Василя Щербаня.

Оперуючи цифрами, фактами і прикладами, Василь Щербань у своїй доповіді зазначив , що шахтарській Профспілці міста є чим пишатися, є певні результати і перемоги. Довіра гірників до Укрвуглепрофспілки не втрачена, і яскравий доказ тому - на вугільних підприємствах не існує ніякої іншої профспілки, крім ППВПУ!

На жаль, чисельність членів Профспілки за останні 5 років скоротилася до 3254 чоловік з 5128. На це є свої об'єктивні причини: закриття шахт "Південна" і "Північна", санаторію-профілакторію "Радуга", відтік працівників в зв'язку з проведенням АТО і ООС та іншими обставинами.

Однак це не вплинуло на якісний склад профспілкової організації, шахтарська профспілка Торецька як і раніше залишилась згуртованим, дієвим загоном гірників. Про це говорить участь делегації Торецького теркому у всіх акціях протесту, мітингах, зустрічах з керівництвом Мінекоенерго, Кабміну і навіть з Президентом України, де територіальна організація м.Торецька чітко висловила свою позицію щодо збереження підприємств і поліпшення їхнього фінансового та виробничого потенціалу.

Інформаційна робота теркому завжди була на першому плані, так як від інформованості членів Профспілки про всі дії терорганізаціі залежить імідж і авторитет профспілки гірників. У теркому є свій своя сторінка у соціальній мережі Facebook, де розміщаються матеріали про всі події, акції, засідання теркому і інша інформація. Ці ж матеріали дублюються на сайтах ЦК ПРУПУ, ДП "Торецьквугілля", в місцевих газетах.

Профспілковий лідер зупинився на тому факті, що через недофінансування галузі залишаються невирішеними багато соціально-економічних питань роботи профспілки. Ось тут істотну роль відіграє відрахування 2-х відсотків профвнесків, які в «первинці» можуть використовувати на потреби своїх членів Профспілки. Однак не скрізь ця робота проводиться на належному рівні, що вимагає активізації мотивації переходу на 2-х відсоткове відрахування.

Крім статутної роботи, в пріоритеті дій терорганізаціі робота за колективними договорами в рамках соціального партнерства з ДП "Торецьквугілля". Слід зазначити, що процес переговорів проходив досить складно, але компроміс досягався завжди і в колдоговір вносилися доповнення та зміни, що впливають на рівень добробуту працівників держпідприємства, підвищення заробітної плати, удосконалення умов безпечної роботи і відпочинку гірників. Наполеглива позиція теркома профспілки дозволила внести в колдоговір пункт про доплату в 20% за роботу в зоні ООС.

За період з 2015 року заробітна плата в ДП "Торецьквугілля " виросла в 2,2 рази, в чому чимала заслуга Профспілки.

Прерогативою своєї роботи Профспілка м.Торецька завжди вважала і вважає контроль за дотриманням та створенням на підприємствах безпечних умов праці шахтарів. Позиція теркому Профспілки в цьому питанні – це належне забезпечення трудящих засобами індивідуального та колективного захисту і відповідальне ставлення самих гірників до збереження спецзасобів. Також було зазначено наступне, що за звітний період відбулося 242 випадки виробничого травматизму і 3630 (!) побутових травм.

З приводу правової роботи теркому було наголошено, що за 5 років правова діяльність теркому Профспілки якісно покращилася завдяки правовому інспектору праці Олені Купріяновій Нею постійно проводився моніторинг проектів законів, надавалася юридична допомога, що включає в себе консультації та складання позовних заяв для членів профспілки, захист в судових органах. Забезпечувалася участь теркому Профспілки в процесі дотримання пільг і гарантій для працівників, чиї професії увійшли в категорію, що підлягають скороченню.


Фінансова діяльність територіальної організаціі має на меті створення стабільної і міцної фінансової бази, формування профспілкового бюджету і рівноцінного використання коштів. У звітному періоді профспілкові гроші і відрахування на культмасову роботу були направлені на проведення різних святкових заходів, придбання подарунків до пам'ятних дат та новорічних ранків, заохочення профактивістів, виплати грошової винагороди ветеранам, придбання продуктових наборів малозабезпеченим сім'ям, надання безоплатної благодійної допомоги школам, лікарням, спортсменам. За 5 років надано допомогу членам профспілки на 13,6 млн. грн.

Постійною турботою територіальної організації була підготовка і проведення оздоровчих сезонів для шахтарських сімей. На придбання необхідних матеріалів для проведення оздоровчих сезонів було витрачено понад 1 млн. грн.

В обговоренні доповіді взяли участь голови профкомів М. Прудников, В.Воробйов, В.Чернишов, В. Назаренко, які оцінили роботу теркому за 5 років, запропонували на посаду голови теркому Василя Щербаня, чия кандидатура була висунута на звітно-виборних зборах первинних організацій . Технічний директор Микола Ківа від імені генерального директора і шахтарського колективу держпідприємства підтримав запропоновану кандидатуру і поінформував про ситуацію в ДП "Торецьквугілля".

Після дебатів, згідно з регламентом було проведено відкрите голосування (за згодою делегатів) по обранню нового голови територіальної організації. Одноголосно довіру знову було надано Василю Щербаню, який подякував усім, сказавши свою улюблену фразу: "Служу Профспілці!"

Робота теркому була визнана задовільною. У прийнятій Постанові 10-ї конференції були визначені завдання для нового складу членів теркому Профспілки і його беззмінного лідера.



За матеріалами Торецької територіальної організації Профспілки.