зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

1 Жовтня 2020
ПРОФСПІЛКИ НАПОЛЯГАЮТЬ НА ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ШАХТАРЯМ
29 вересня відбулось спільне засідання Президії Дніпропетровської територіальної організації ППВПУ і ради голів НПГУ Західного Донбасу. Шахтарські профспілки вирішили діяти спільно в такій важливій справі, як підвищення рівня заробітної плати гірників.

Як підкреслив голова теркому Профспілки Сергій Юнак, керівництво «ДТЕК Енерго», посилаючись на енергетичну кризу і епідемію коронавируса, вирішило не підвищувати тарифні ставки і посадові оклади працівникам «Павлоградвугілля» з 1 жовтня 2020 року. Тим самим грубо порушуючи чинне законодавство, Галузеву угоду і Колективний договір.


Профспілки не мають наміру миритися з таким станом справ. Шахтарі Західного Донбасу , щорічно видаючи на-гора близько 20 млн тонн вугілля,що в значній мірі забезпечує енергетичну безпеку України і успішний бізнес компанії ДТЕК. Працюючи в неймовірно важких і небезпечних умовах, в меншому кількісному складі, ніж це належить за технологічним паспортом, гірники домагаються рекордної продуктивності праці.

Однак заробітна плата в шахтарських колективах ні в якій мірі не відповідає тому внеску, який вони вносять в забезпечення вуглевидобутку і проходки. Зростання зарплати шахтарів сьогодні нижче, ніж в цілому по Дніпропетровській області, не кажучи вже про країни Європи. Престижність шахтарської праці впала, в пошуках більш гідного заробітку люди їдуть за кордон, і вперше за всю історію Західного Донбасу на шахтах відчувається гострий кадровий голод.

Враховуючи те, що керівництво «ДТЕК Енерго»щодо підвищення рівня заробітної плати не бажає йти назустріч, шахтарські профспілки вирішили ініціювати проведення конференції трудового колективу, а в разі відмови адміністрації виконати висунуті вимоги - почати процедуру трудового конфлікту відповідно до законодавства.

Одночасно на адресу головного акціонера ДТЕК вирішено направити лист з проханням втрутитися в критичну ситуацію, яка склалася на Західному Донбасі.

ДТЕК активно позиціонує себе європейською компанією, виголошуючи гасло «Ми кращі в усьому, що ми робимо». Профспілки вважають, що такі гучні заяви повинні підкріплюватися конкретними справами, а це перш за все проявляється в турботі про людину праці, забезпеченні гідного рівня життя працівників.



По матеріалах Дніпропетровської територіальної організації Профспілки.