зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

12 Червня 2020
Профспілка не стоїть осторонь від насущних проблем гірників
Чергове засідання Президії Торецької територіальної організації ПРУПУ відбулося 11 червня 2020р, на якому були розглянуті важливі питання діяльності теркому і державного підприємства «Торецьквугілля».


На початку засідання голова теркому Василь Щербань проінформував присутніх про те, що зроблено профспілкою за минулі місяці. По-перше, він повідомив, що у Торецької профспілкової організації гірників тепер є сторінка у соціальній мережі Facebook, де можна ознайомитися з усіма основними документами, які висвітлюють діяльність як теркому профспілки, так і ЦК ПРУПУ.

Також голова теркому зазначив про те, що були направлені листи у владні структури, народним депутатам з приводу вирішення найбільш нагальних проблем вугільної галузі міста - виплати заробітної плати, реалізації видобутого вугілля, відключення електроенергії, реформування вугільної галузі, незарахування стажу для призначення пенсій у зв'язку з боргами по ЄСВ, Спискам №1,2, щодо виділення державних, урядових, відомчих нагород та інших. По всім цим напрямкам Терком Профспілка проявляє наполегливість і вимогливість.

Паралельно з керівництвом ДП «Торецьквугілля» терком Профспілки хвилює готовність підприємств до роботи в зимових умовах, з аналізом стосовно даного питання на Президії виступив технічний інспектор праці Віктор Челюбєєв виступив. Зокрема, він зазначив, що підготовка виробничих об'єктів до зими вже стартувала, а соціальна складова даної роботи поки що залишає бажати кращого.

У своїй доповіді технічний інспектор праці наголосив на тих недоліках. які потрібно усунути на шахтах «Центральна» , « Торецька» та провести відповідні ремонтні роботи.

Не може не хвилювати питання підготовки до роботи в зимових умовах ремонтно-механічного заводу, де також великий обсяг ремонтних робіт і в цехах, і в лазнях.

Правовий інспектор праці Олена Купріянова в своїй довідці висвітлила основні зусилля теркому Профспілки, спрямовані на недопущення порушень соціальних прав працівників, а саме таких як безпідставні відправки у відпустку без збереження заробітної плати, незаконне звільнення, зменшення періоду робочого часу, зменшення розміру заробітної плати, скасування пільг, встановлених трудовим і колективним договорами.

Станом на 1 червня при чисельності ДП «Торецкуголь» 2506 чоловік в даний час у відпустках без збереження заробітної плати знаходяться 22 людини, звільнено з 12 березня по вагомих причин (власне бажання, стан здоров'я) -75 осіб, прийнято 48. Режим простою, неповний час на державному підприємстві відсутні. Кількість днів відпустки без збереження заробітної плати надається відповідно до закону України «Про відпустки».

Правовий інспектор поінформувала також про правову допомогу, яка надана членам Профспілки шахт ДП «Торецьквугілля», шахт «Нова», Святої Матрони» з проблемних питань та захисту їх прав і гарантій. На завершення Олена Купріянова підкреслила, що первинні профспілкові організації повинні посилити контроль в даній сфері і постійно інформувати членів профспілки про свої законні права, які можуть бути відновлені, в тому числі, в судових органах за допомогою правової служби теркому Профспілки.

Карантинний період, введений в країні в зв'язку з поширенням короно вірусного захворювання, наклав відбиток і на проведення оздоровчого сезону. У зв'язку з цим на раді директорів було прийнято рішення не відкривати дитячий табір ОК «Шахтар»,а провести там капітальний ремонт за цей період, в свою чергу база відпочинку готується приймати шахтарські сім'ї вже в червні. На Президії це питання було обговорене і рішення ради директорів підтримано після інформації про стан справ директора з кадрів і соціальних питань Володимира Герта. Головам профкомів вказано на недостатню роботу з інформування трудящих про можливість оздоровлювати дітей за програмою Департаменту соцзахисту Торецька ВЦА.

На засіданні також було прийнято Постанову про перенесення через карантин звітно-виборної кампанії та проведення її в вересні-жовтні поточного року. Звітно-виборна конференція територіальної організації намічена на 13 листопада 2020 року.



Відео засідання Президії за посиланням.

По матеріалам Торецької територіальної організації Профспілки.