зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

26 Травня 2020
Захист правових і соціальних інтересів членів Торецької територіальної організації ППВПУ з актуальних питань.
Торецькою територіальною організацією Профспілки працівників вугільної промисловості постійно здійснюється захист прав та інтересів членів профспілкових організацій, які входять до її складу.

Теркомом ППВПУ були надіслані листи стосовно невиплати заробітної плати, заборгованості по ЕСВ на ТДВ «ОП «Шахта імені Святої Матрони Московської» на Президента України, Прем’єр Міністра України, Службу безпеки , Міністерство енергетики та захисту довкілля, Фонд державного майна, Донецьку військово-цивільну адміністрацію, ЦК Укрвуглепрофспілки.

У січні цього року уповноваженими особами Торецької територіальної організації Профспілки була проведена зустріч с представниками обласної військово-цивільної адміністрації по питанням винайдення шляхів вирішення проблеми, що склалися на орендному підприємстві по енергопостачанню і заборгованості по заробітній платі. Головою ЦК Укрвуглепрофспілки Турмановим В.І. направлений лист на голову Фонду державного майна України і в. о Міністра енергетики та захисту довкілля України про надання доручення щодо комплексної перевірки використання орендованого майнового комплексу і виконання орендарем ТДВ «ОП «Шахта ім.Святої Матрони Московської» всіх умов договору оренди .

В зв’язку із несвоєчасною виплатою заробітної плати на підприємстві з серпня 2019 року та порушенням пункту 3.2 Колективного договору, несплатою єдиного соціального внеску на даний час зареєстрований вступ в колективний трудовий спір профспілковою організацією ТДВ «ОП «Шахта імені Святої Матрони Московської». Цей спір зареєстрований згідно розпорядження Національної служби посередництва і примирення №065- р від 24.01.20р. У результаті розгляду вимог на рівні колективного трудового спору за відомостями профспілкової організації шахти ( голова первинної профорганізації Малашин М.О.) ситуація наступна. За серпень, вересень, грудень 2019 року, січень, лютий 2020 року – заробітна плата підприємством виплачена. Існує заборгованість по заробітній платі за жовтень, листопад 2019 року та за березень 2020 року. Працівникам виплачений аванс за квітень, травень 2020 року.

За ініціативи Торецької територіальної організації Профспілки, за участю представників Регіонального відділення Фонду, Мінекоенерго, Головного Управління держпраці, Донецької обласної державної адміністрації, ВЦА м.Торецька у березні 2020 року проведений комплексний огляд використання цілісного майнового комплексу шахти.

На даний час Фондом державного майна було прийнято рішення продовжити термін проведення перевірки.

Питання заборгованості по ЄСВ вугільних підприємств є одним із основних питань, на яку звертає увагу Торецька територіальна організація Профспілка працівників вугільної промисловості України на всіх рівнях влади. По лінії обласного депутатського корпусу отримана відповідь від Верховної Ради України комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів щодо розгляду питання по зарахуванню страхового стажу працівникам державних підприємств, на яких існує заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. У ній було зазначено, що в комітеті утворено робочу групу з напрацювання пропозицій щодо врегулювання порушених проблем, а також рекомендовано Міністерству соціальної політики України разом з іншими заінтересованими центральними органами виконавчої влади вивчити питання щодо можливості врахування до страхового стажу періоду роботи застрахованої особи, за яку не було сплачено страхового внеску на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування і соціальне страхування. Додатково дане питання знаходиться на розгляді Кабінету Міністрів України.

До вирішення ситуації на державному рівні Торецька територіальна організація Профспілки працівників вугільної промисловості України здійснює захист прав членів Профспілки по зарахуванню страхового періоду в стаж в індивідуальному порядку згідно звернень громадян.

Виграна позовна заява від імені члена Профспілки до ДП «Торецьквугілля» про стягнення оплати за листом тимчасової непрацездатності у повному обсязі. До вирішення справи за аналогічною позовною заявою до Фонду соціального страхування за листом тимчасової непрацездатності виплачені кошти за весь період лікарняного у повному обсязі.

В зв’язку з тим, що зарахування страхового стажу відносно несплати ЄСВ в добровільному порядку органами ПФУ не здійснюється, була проведена відповідна робота по оформленню судових документів для членів Профспілки та пенсіонерів галузі.

У поточному півріччі для пенсіонера вугільної галузі підготовлений позов в суд до Пенсійного Фонду про зарахування періоду несплати ЄСВ у страховий стаж. Дана справа направлена у травні цього року до розгляду в Донецький окружний адміністративний Суд м.Слав’янска.

Також, з урахуванням Рішення Конституційного Суду України про визнання неконституційної норми ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» щодо збільшення пенсійного віку для призначення пенсії на пільгових умовах Торецькою територіальною організацією Профспілки підготовлений та поданий у Суд позов про порушення права члена Профспілки на своєчасне призначення пенсії за віком на пільгових умовах при досягненні відповідного віку .

Наразі звертаємо увагу профспілкових активістів та голів первинних профспілкових організацій на наявність проблем у трудових колективах насамперед про не зарахування органами ПФУ періоду роботи у страховий стаж при несплаті ЄСВ підприємствами та оплати листів тимчасової непрацездатності в неповному обсязі.

Це сприяє посиленню інформування членів профспілок про свої наявні права та отримання правової допомоги правовим інспектором праці Торецької територіальної організації ППВПУ.

Юридична допомога по підготовці звернень, листів, позовних заяв, клопотань у судові органи здійснюється Торецькою територіальною організаціє профспілки працівників вугільної промисловості України.

По матеріалам Торецької територіальної організації Профспілки.