зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

3 Березня 2020
Відверта шахтарська розмова відбулася на Всеукраїнській нараді працівників вугільної галузі
Кризова ситуація у вугільній галузі, затримка з виплатою заробітної плати, незатребуваність видобутого шахтарями вугілля, низька ціна на вугільну продукцію і високі тарифи на електроенергію, загроза закриття шахт - все це і багато інших негативних факторів, про які вже давно «сурмлять» профспілки, нарешті вилилося у Всеукраїнську нараду гірників, яка відбулася в місті Києві 25 лютого.

Про підсумки минулої зустрічі профспілковий актив поінформував голова Торецького теркому профспілки Василь Щербань на нараді в теркомі 28 лютого.


Шахтарський Торецьк представляла делегація, до якої увійшли в.о. керівника Торецької ВЦА Юрій Євсиков, генеральний директор ДП «Торецьквугілля» Володимир Юхименко, голова Торецької територіальної організації Профспілки Василь Щербань, Герої України Сергій Шемук і Сергій Слюсар, начальники дільниць Юрій Шуляченко і Сорокін, голови профкомів шахт Микола Прудников, Віталій Чернишов, Віталій Воробйов, забійники Євген Раїв і Юрій Гаташов.

У нараді взяли участь Президент України, віце-Прем'єр-міністр, профільний міністр, губернатори вугільних регіонів, мери шахтарських міст, народні депутати та представники профспілок.

Розповідаючи про зустріч, Василь Щербань поділився враженням про те, що гірники в шахтарських мундирах красиво і престижно виглядали в залі. Сподобалося учасникам наради вступне слово Героя України, професора Бориса Грядущого , який коротко описав історію становлення вугільної галузі та висвітлив найактуальніші проблеми шахтарів на сьогоднішній день, на які має звернути увагу Держава.

Виступ профспілкового лідера Укрвуглепрофспілки Віктора Турманова був, як завжди, аргументованим, аналітичним, з конструктивними пропозиціями щодо виходу з кризи і подальшого розвитку гірничої галузі.

А ось мова профільного міністра Олексія Оржеля, як зазначив Василь Щербань, викликала в учасників наради негативну реакцію, тому що міністр відкрито сказав, що шахти потрібно закривати, та переходити на «зелену» енергетику, тобто сонячну енергію. Він навіть порекомендував більше не навчатися молоді шахтарським професіям в навчальних закладах, тому що у вугільній промисловості немає майбутнього.

Від делегації гірників міста Торецька на профспілковому форумі виступив забійник Юрій Гаташов, емоційно, по-шахтарськи змалював біди і проблеми державного підприємства. Він вручив Президенту Володимиру Зеленському фотоальбом з видами міста Артемове після закриття шахти ім. Артема, що дуже вразило Главу Держави. Президент навіть пообіцяв відвідати місто Торецьк в рамках знайомства з шахтарськими містами. Про це Володимир Зеленський сказав в своєму виступі.

Крім цього, Президент України окреслив основні напрямки дій Уряду з вирішення гострих проблем вугільників. По-перше, борги по заробітній платі повинні бути погашені повністю протягом березня-квітня. По-друге, необхідно провести кадрову аудиторську перевірку всіх державних вугільних підприємств. По-третє, імпортувати вугілля та електроенергію тільки після використання власних ресурсів. Нарешті буде створено Координаційну раду, яка розглядатиме питання вугільної галузі. І найголовніше, про що сказав Президент, буде створено Державний комітет при Кабінеті Міністрів України щодо реформування вугільної галузі, куди увійдуть професіонали-вугільники. Ця структура буде займатися як подальшим розвитком державних шахт, так і підготовкою до цивілізованого закриття шахт, які відпрацювали вугільні запаси. Президент України наголосив, що шахти не закриватимуться без повного розрахунку з працівниками та надання їм нових робочих місць із зарплатою не нижче попередньої.

Василь Щербань підкреслив, що виступ Президента було сприйнято учасниками наради з натхненням і вселило надію на позитивні зрушення в галузі. Главі Держави було передано Звернення, в якому викладені всі нагальні проблеми гірників, що вимагають негайного вирішення.

По матеріалам Торецької територіальної організації Профспілки.