зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

28 Січня 2020
Людина праці в полі зору Торецького теркому Профспілки
Ситуація на шахті імені Св.Матрони ДП « Торецьквугілля», як і раніше, залишається напруженою, ніяких зрушень в кращу сторону немає. Це дуже турбує Профспілку працівників вугільної промисловості міста, тому на засіданні Президії яка відбулась 24 січня голова теркому Профспілки Василь Щербань ще раз прокоментував кризовий стан і поінформував присутніх про зустріч з губернатором з цього питання. Профспілковий лідер зазначив, щопісля розмови з керівником області в ситуацію втрутилася обласна прокуратура, створена робоча комісія, яка розглядатиме перспективу діяльності шахти.


Також Василь Петрович ознайомив присутніх з позицією шахтарської профспілки в зв'язку з розробкою Концепції розвитку вугільної галузі України. Даний проект розісланий в усі державні підприємства для ознайомлення і внесення своїх зауважень і пропозицій. У цьому документі наведені дані про зниження видобутку вугілля, значне зменшення кількості лав , що вводяться та наявної заборгованості вугільників перед енергетиками і державними фондами. Виходячи з проведеного аналізу в Концепції озвучені пропозиції про збереження 5-6 перспективних шахт, а решта повинна або шукати інвесторів, або приймати рішення про викуп шахт колективом (або міською радою).

Але поки конкретно не названа жодна шахта, немає ніяких наказів ні про закриття, ні про переведення в реструктуризацію. Як зазначив Василь Щербань вже є наказ про ДП «Укрвугілля», яке повинно взяти на себе функції реалізації вугільної продукції. До цього цим займалися «Вугілля України», «Держвуглепостач», який заборгував нашому ДП « Торецьквугілля» понад 90 млн. грн.

На засідання Президії була надана інформація про успішне завершення в Києві Всеукраїнському віче профспілок, де була розглянута позиція Федерації профспілок України у зв'язку з просуванням урядових законопроектів, які порушують права і гарантії працюючих та позбавляють профспілки права на їх представництво та захист.

Правовий інспектор праці теркому Профспілки Олена Купріянова детально зупинилася на пунктах, які ведуть до обмеження прав як найманих працівників, так і членів Профспілки.

Олена Купріянова привела ряд положень, що суперечать існуючим нормативам і зменшує гарантії працівників.

Фактично виключення професійних спілок з соціального діалогу не відповідає нормі Конвенції МОП №135, якою встановлено, що представниками працівників є профспілки.

Торецьким теркомом Профспілки всі ці положення розіслані в електронному вигляді в усі профспілкові організації для їх детального ознайомлення.

Також на засіданні Президії був розглянутий звіт директора оздоровчого комплексу «Шахтар» Олени Тараданчік про свої плани з підготовки та проведення оздоровчого сезону 2020 року.

З усіх питань прийняті відповідні постанови.

Постанова по Концепцію реформування вугільної галузі (додається)

Скачать PDF




По матеріалам Торецької територіальної організації Профспілки.