зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

24 Грудня 2019
Правова допомога теркому реально діє
Напередодні новорічних свят, 20 грудня, Торецький терком Профспілки провів планове засідання Президії, на якій було розглянуто питання «Про підсумки виконання трудового законодавства в 2019 році».


Перед розглядом основного питання голова Торецького теркому Профспілки Василь Щербань виступив з інформацією про засідання Президії ЦК ПРУПУ, яке відбулося 10 грудня. «Державні шахти зараз знаходяться в тяжкому становищі і це тривожить Профспілку, тому вимоги залишаються незмінними: вирішення питання про реалізацію вугільної продукції, оплата електроенергії, виплата заборгованості по зарплаті шахтарям і внесення змін до фінансування вугільної галузі на майбутній рік, проблема з штучними боргами за Єдиним соціальним внеском Списки №1,2, в яких вже 72 професії не мають право на пільговий стаж, забезпечення побутовим паливом працівників і пенсіонерів закритих шахт. Шахтарська Профспілка має намір розробити подальшу стратегію дій по всім цим проблемам, розглянути це питання на розширеному пленумі, а потім провести в січні Всеукраїнську нараду шахтарів з проблем вугільної галузі.

У зв'язку з цим на Президії було прийнято рішення підтримати ініціативу Федерації профспілок України про проведення акції протесту під стінами парламенту в Києві, де озвучити вимоги гірників» - зазначив Василь Петрович.
Акція протесту в Києві відбулася 17 грудня 2019р., в ній взяла участь делегація гірників Торецька, очолювана технічним інспектором праці теркому профспілки Віктором Челюбєєвим. Як проходила акція, було відомо з засобів масової інформації, Віктор Челюбєєв розповів про подальшу зустріч шахтарських представників з заступниками міністра Віталієм Шубіним та Станіславом Ковалевським, яку організував голова ЦК ПРУПУ Віктор Турманов.

Під час зустрічі обговорили шляхи врегулювання проблемних питань роботи вугільної галузі, яка є дотаційною і на протязі багатьох років вимагає значних фінансових витрат держави.

Віталій Шубін запевнив, що міністерство працює над вирішенням проблемних питань, які накопичувалися роками. Але зауважив, що це буде не скоро: «Є певний процес вирішення проблем і повинні кожне питання розглядати окремо.

За його словами, міністр поставив завдання профільному заступнику зробити аналітику, які шахти мають перспективу, а які ні: «Запевняю вас, рішення про закриття шахт не буде прийматися без попереднього обговорення і вирішення соціального питання».

У той же час Станіслав Ковалевський повідомив, що протягом листопада - грудня цього року було здійснено розгляд програм розвитку виробничо-господарської діяльності державних вугледобувних підприємств в 2019 році, проектів програм на 2020 рік та подальшого перспективного розвитку.

З основним питанням порядку денного засідання виступила правовий інспектор праці Олена Купріянова. Вона проаналізувала роботу теркому Профспілки щодо дотримання трудового законодавства в 2019 році.


У своєму аналізі Олена Геннадіївна зазначила, що на шахті «Торецька» були перевірені питання робочого часу та оплати праці машиністів підйому, працівників оздоровчого комплексу «Шахтар», порядку надання відпусток, звільнення за власним бажанням і згодою сторін, порядку накладення дисциплінарних стягнень.
Постійно перебувають на контролі у Профспілки питання правомірності скорочення чисельності штату і дотримання соціальних гарантій на шахті «Північна», яка знаходиться в стадії закриття. Усім, хто звернувся працівникам шахти надавалися юридичні консультації по порядку звільнення, виплати допомоги при звільненні згідно норм КЗпП і колективного договору.

На шахті «Центральна» за звітний період було перевірено питання оплати праці, надання відпусток, діяльність навчально-курсового комбінату шахти.
Протягом осіннього періоду 2019 року працівники ДП «Торецкуголь» були відправлені в десятиденні оплачувані відпустки. Тривалими перевірками теркому налагоджений механізм ліквідації заборгованості по щорічних відпустках.
На жаль, зворотна ситуація щодо надання відпусток на шахті імені Св.Матрони Московської, де до 30 грудня основна маса трудящих спрямована в відпустки без збереження заробітної плати. Усім, хто звернувся були надані правові консультації. Також було направлено звернення працівників даної шахти до голови Донецької ОДА Кириленко П.О.

Правовий інспектор також в своєму виступі підняла дуже гостре питання щодо випадків відмов Пенсійного фонду у виплаті пенсії у зв'язку з виявленням при перевірках недостатнього страхового стажу. ПО аналогічній ситуації було підготовлено позов в порядку адміністративного судочинства для члена Профспілки ш. «Торецька» про визнання дій Пенсійного фонду незаконними.

«Дивує безініціативність членів Профспілки в цьому питанні, - сказала Олена Геннадіївна. - І це при складеному без їх участі позовних заяв, відсутності витрат на судовий збір, юридичному супроводі в суді. Єдине, для того щоб звернутися до суду з позовом про зарахування стажу, попередньо потрібно подати письмову заяву до Фонду та отримати відмову, яка згодом оскаржується в суді. Зразок заяви до Пенсійного Фонду також складається теркомом. »- наголосила правовий інспектор.


На засіданні були розглянуті питання організаційного характеру.

По матеріалам Торецької територіальної організації Профспілки.