зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

6 Грудня 2019
Про ситуацію на приватних вугільних підприємствах.
Через кризу в енергетиці країни до кінця року зупиняється робота двох збагачувальних фабрик ДТЕК Енерго – «Курахівської» та «Жовтневої», шахти будуть складувати у себе на майданчиках вугілля, незатребуване тепловою генерацією.

Дискримінація української теплової генерації все більше паралізує роботу підприємств галузі. Щоб знизити витрати і спробувати пережити кризу, компанія змушена йти на крайні заходи і припиняти роботу підприємства, виводячи співробітників в простій.

З 22 листопада виведені в простій 40% персоналу на 7-ми з 9 теплоелектростанцій ДТЕК Енерго. До кінця грудня припиняють роботу дві збагачувальні фабрики компанії, а шахти починають складувати незатребуваний вугілля у себе на майданчиках.

ЦЗФ «Курахівська» припиняє роботу з 6 грудня, ЦЗФ «Жовтнева» - з 15 грудня, після завершення переробки партії вугілля на замовлення металургів. З цього часу персонал фабрик виводиться в простий. При цьому співробітники призупинених фабрик отримуватимуть оплату за простій відповідно до колективного договору. Керівники ЦЗФ переходять на 4-денний робочий тиждень (з оплатою пропорційно відпрацьованому часу). В цей час на підприємствах буде працювати тільки черговий персонал.

Зупинка двох фабрик дозволить знизити витрати на перевезення вугілля при переробці. Шахтоуправління в Павлограді та Добропіллі продовжать працювати. А частина вугілля, яке не затребуване генерацією, буде звалюватися на шахтні склади. Все збагачення буде сконцентровано на фабриках « Добропільська» і «Павлоградська», які близько розташовані до шахтам, щоб знизити витрати на перевезення.

Зупинка фабрик - вимушений захід і один з найбільш «м'яких» варіантів зниження збитків на підприємствах бізнес-блоку Вугілля. Компанія ДТЕК Енерго змушена скорочувати витрати на видобуток і збагачення вугілля, щоб зберегти виробництво і колективи. Це все - наслідок несприятливих умов на ринку електроенергії, в яких опинилася вся теплова генерація України.

Наші ТЕС зараз працюють в збиток. Уряд штучно встановив обмеження ціни на електроенергію від ТЕС, яка навіть не покриває витрати на її виробництво. Вдень, в максимальний пік споживання електроенергії за високим тарифом, в енергосистему заходить імпорт з Росії, Білорусії та Словаччини. В цей час блоки наших ТЕС зупиняє державний оператор енергосистеми, і включає, в основному, вночі, коли тариф максимально низький. Виходить, що заробляють зарубіжні виробники, а в наше генерація - незатребувана і збиткова. Це, звичайно ж, впливає і на роботу вугледобувних підприємств.

Керівництво компанії на всіх рівнях влади відстоює інтереси теплової генерації країни. Пояснює і доводить, що саме теплова генерація і вугілля - основа енергонезалежності України. Але поки нас не чують, змушені приймати важкі рішення.

По матеріалам Дніпропетровської територіальної організації Профспілки.