зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

29 Листопада 2019
Щодо ситуації на енергетичному ринку України.
Добропільська територіальна організація Укрвуглепрофспілки у зв'язку критичною ситуацією, яка склалася на вугледобувних підприємствах через імпорт електричної енергії направила листи до Президента України, Прем’єр-міністра України та голови Верховної Ради України.

У зверненні зазначається наступне:

«Робітники вугільних підприемств Добропільщини (м.Добропілля, м.Білицьке, м. Білозерське, сел. Водяне, сел. Новодонецьке та ін.) вкрай стурбовані ситуацією , що склалася на ринку елсктроенергетики. Зростання імпорту електричної енергії з Російської Федерації та Білорусії може призвссти до зупинки шахт, що в свою чергу знищить вугільну галузь України.

Через пріоритетність заявок імпортерів електроенергії порівняно з українськими виробниками теплові станції не купують вугілля українського виробництва, вугільні підприємства не отримуютъ кошти, що в свою чергу унеможливлює підвищення заробітної плати та призводить до зростання заборгованості з її виплати. Для pеriону, де вугільні підприємства є містоутворюючими питання можливого закриття шахт є дуже гострим, оскільки із закриттям шахт, не буде поповнення місцевих бюджетів, що призведе до вимирання міст регіону. Iмпорт електричної енергії несе економічну та соціальну шкоду українським підприємствам ПЕК, оскільки може призвести до безробіття понад 100 тисяч співробітників вугільної та енергетичної галузей і як наслідок соціальної напруги та страйків.

Вугільна галузь є запорукою енергетичної незалежності України, яка дає змогу захиститися від зовнішніх постачальників, яка в односторонньому порядку розриває контракти в найбільш скрутний час.

Беручи до уваги все вищевикладене, звертаємось із закликом втрутитися в ситуацію та вжити заходів щодо захисту енергетичної безпеки та цілісності країни».

По матеріалам Добропільської територіальної організації Профспілки.