зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

4 Листопада 2019
Профспілку хвилює все
31.10.2019р. у Торецькій територіальній організації Профспілки відбулося засідання Президії, на якому було розглянуто питання щодо готовності до зими, підсумків літнього оздоровлення та дії Профспілки по вирішенню нагальних шахтарських проблем.


На початку засідання Президії Профспілки перед присутніми виступив генеральний директор ДП «Торецьквугілля» Володимир Юхименко. Керівник держпідприємства охарактеризував стан справ на підпорядкованому йому держпідприємстві. Він поінформував учасників засідання про свою телефонну розмову з новим заступником Міністра міністерства енергетики та захисту довкілля України Станіславом Ковалевським, під час якого були озвучені три нагальні проблеми- це виплата заробітної плати гірникам, відсутність грошових коштів на технологію і виробництво і критична ситуація зі збутом вугілля. Стосовно закриття шахт , то заступник Міністра надав конкретну відповідь - шахти ДП « Торецьквугілля» під закриття поки не потрапляють.

Генеральний директор детально описав ситуацію зі споживчим попитом на вугільну продукцію «Торецьквугілля». Однією з причин відсутності реалізації послужило зниження потреби в коксівному вугіллі для металургії в зв'язку з надлишком металу на світовому ринку. На Україні вже закрилися в зв'язку з цим 2 металургійних заводи. На Криворізькому меткомбінаті вугілля досить до лютого наступного року, припинилося і відвантаження вугільної продукції на Харківський завод, куди йшла реалізація з червня по вересень в щомісячних обсягах близько 9 тисяч тонн вугілля.

В даний час з 12 жовтня укладені договори з Авдієвським коксохімзаводу на придбання вугілля ДП «Торецьквугілля» (14 тис. Тонн), але з умовою 7-денного відтермінування (раніше договори укладалися лише з передоплатою). Крім цього, АКХЗ згоден взяти ще додаткових 3 тис.тонн, але вже з 14-денним відтермінуванням. Іншими словами: після відвантаження та відправлення документів на вугільну продукцію починається відлік 7 днів, після чого гроші надходять на рахунок держпідприємства. Це і є причиною виплати частинами заробітної плати. Крім того, відсутність держпідтримки, що накопичився на складах нереалізованого вугілля на 150 млн.грн. не дає нам можливості підтримувати виробництво в необхідних обсягах. Проте, в самій мінімальній кількості кошти направляються на придбання лісоматеріалів, металу, вибухівки, детонаторів, щоб не зупиняти виробництво.

Що стосується додаткового 1 млрд. грн. на погашення боргів по зарплаті шахтарям, у Верховній Раді був проголосований у 2-му читанні Закон про внесення змін до Держбюджету. Тепер він знаходиться на узгодженні в Міністерстві фінансів України . Генеральний директор висловив надію, що в найкоротші терміни гроші повинні надійти на вугільні підприємства.

На закінчення Володимир Юхименко наголосив, що головним завданням в листопаді є реалізація нашої продукції при різкому зменшенні попиту на коксівне вугілля.
Шахтарські «негаразди» постійно знаходяться в центрі уваги і є головним ядром дій Профспілки в боротьбі за відстоювання права трудящих. Терком Профспілки разом з ЦК ПРУПУ постійно спрямовують свої зусилля на переговори з Урядом, народними депутатами, профільними міністерствами. Інформацією про що відбулася перша зустріч представників вугільних підприємств і профспілок з новим Міністром міністерства енергетики та захисту довкілля України Олексієм ОРЖЕЛЬ поділився головний технічний інспектор праці Віктор Челюбєєв, який брав участь в цій зустрічі.

За словами технічного інспектора, Міністр зазначив напрямки діяльності новоствореного Міністерства, в тому числі щодо невідкладного вирішення питань по виплаті заробітної плати шахтарям і погашення існуючої заборгованості з неї в поточному 2019 році, а також прийняття Верховною Радою України Державного бюджету для вугільної галузі на 2020 рік.

Також керівник Міністерства наголосив на необхідності ретельного вивчення фінансово-економічного і технічного стану існуючих державних вугледобувних підприємств з метою розробки в півторамісячний термін Програми діяльності по кожній шахті і по Міністерству в цілому, з визначенням перспективних вугледобувних підприємств і забезпеченням їх подальшого технічного розвитку з необхідним фінансуванням за відповідними напрямами .

На завершення свого виступу Віктор Челюбєєв підвів підсумки проведеного засідання Президії ЦК ПРУПУ в м.Києві, де про ситуацію на підприємствах вугільної галузі доповів голова Профспілки Віктор Турманов. Зокрема він сказав, що на сьогоднішній день головним є питання виплати заробітної плати, заборгованість по якій складає майже 2 млрд. грн. В цілому борги із зарплати шахтарям це приблизно 48% від зарплатних боргів по всій промисловості України. Але навіть прийняття Радою законопроекту №2283 про виділення за програмою «Реструктуризація вугільної галузі» для виплати заробітної плати шахтарям, а також недопущення відключення шахт від електропостачання в сумі 1 млрд. грн., Не вирішує питання своєчасної виплати заробітної плати до кінця року.

Голова теркому профспілки Василь Щербань додав, що Віктор Турманов піднімав гострі питання прийняття бюджету на 2020 й рік, розрахунках за електроенергію при завищених тарифах для держпідприємств, які не в змозі їх оплачувати. Хороша новина - профспілки домоглися організації зустрічі з Прем'єр-міністром, де вся ситуація, що склалася буде озвучена Прем'єру.

Головний технічний інспектор праці виступив також з питання щодо готовністі підприємств до осінньо-зимового сезону.

За підсумками перевірки спеціальної комісії можна констатувати, що за все до опалювального сезону підготовлено 15 котелень, 15 пічок, очищено 6 шахтних водозбірника, 1 км кабельних ліній, 2 трансформаторні підстанції.

На кожному відокремленому підрозділі під навантаженням були перевірені котли, теплотраси і калориферні установки, проведено роботи по ремонту покрівель та віконних прорізів надшахтних будівель і споруд. Значний акцент був зроблений на ремонт покрівель над шахтними будівлями і спорудами, для чого шиферу, євроруберойду, бітуму було придбано більш ніж на 400 тис. Грн., І весь цей матеріал був розподілений між підприємствами, згідно з їх заявок. Остаточна комісійна перевірка 21 жовтня показала, що підприємства до опалювального сезону готові, виявлені недоробки і порушення усунуто.

При підготовці до роботи в зимових умовах 2018-2019 роках Президія теркому Профспілки порушувала питання про забезпечення працівників теплим спеціальним одягом, який не купувалася з 2014 року. Після цього в лютому поточного року, він був придбаний, і на сьогоднішній день на складі УМТС є ватні куртки і штани, валянки, чоботи утеплені.

По питанню оздоровлення виступив директор по кадрам і соціальних питань Володимир Герт. По його думку, незважаючи на те, що в цьому році на ремонт і підготовку дитячого центру ОК «Шахтар» і базу відпочинку було виділено як ніколи достатньо коштів, віддача виявилася недостатньою. Дитячий табір отримав один реконструйований і один новий басейн, душові кімнати та гаряче водопостачання в одноповерхові корпуси, відновлений корпус «Зоряний», відремонтоване приміщення медпункту і багато іншого для комфортабельного, безпечного і зручного відпочинку дітвори. Проте, заповнюваність як дитячого табору, так і бази відпочинку, як і раніше залишає бажати кращого. Керівництво ОК «Шахтар» не на належному рівні провело роботу зі сторонніми організаціями по створенню привабливого іміджу дитячого центру. В результаті чого тут відпочили 626 дітей (в 2018 р.- 897), на базі відпочинку провели своє літнє дозвілля 684 чол. (В 2018 р - 947 чол.) За підсумками 2019 р очікуються збитки по базі відпочинку і дитячого табору через недостатню заповнюваність.

Слабкою ланкою назвав Володимир Герт роботу харчоблоку, бухгалтерської служби, не завжди справлялася з поставленими завданнями нового керівника ОК «Шахтар» Олени Тараданчік. На закінчення директор по соціальним питанням запропонував провести «роботу над помилками» для виключення таких в наступному оздоровчому сезоні-2020.

Директор ОК «Шахтар» Олена Тараданчік в своєму відповідному виступі проаналізувала діяльність оздоровчого комплексу, позначивши об'єктивні і суб'єктивні причини, які перешкоджали проводити кампанію літнього відпочинку на належному рівні. При цьому керівник ОК «Шахтар» відзначила, що дитячий табір пройшов атестацію і йому присвоєна перша категорія. Олена Тараданчік висловила подяку Володимиру Орєшкіну за допомогу в кадровому забезпеченні, а також співробітникам за роботу, особливо відзначивши заступника директора з виховної роботи Оксану Демченко і медсестру Євгену Лещинську.

Своїм баченням з цього питання поділився директор шахти «Торецька» Іван Рідченко, який є балансоутримувачем оздоровчого комплексу «Шахтар», висловивши конкретні та конструктивні пропозиції щодо поліпшення якості відпочинку гірників та їхніх дітей.


По всім озвученим проблем на Президії були прийняті відповідні рішення.

По матеріалам Торецької територіальної організації Профспілки.