зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

28 Жовтня 2019
Звітно-виборна конференція Львівської територіальної організації Профспілки
25 жовтня в м. Червонограді відбулася XVI Звітно-виборна конференція Львівської територіальної організації Профспілки працівників вугільної промисловості України.

На конференції були присутні всі без виключення 74 обрані делегати від 32 первинних профспілкових організацій, у складі яких на цей час налічується 7692 члени Профспілки.

Найбільш чисельними делегаціями були представлені на даній Конференції первинні профспілкові організації шахт ДП « Львіввугілля» - «Великомостівська»,«Межиричанська», «Відродження», «Червоноградська», «Лісова» , «Степова». Кількість делегатів від шести даних підприємств склала понад 50% загального складу делегатів Конференції.

В роботі Конференції взяли участь голова Укрвуглепрофспілки Віктор Турманов, голова Львівської обласної ради профспілок Роман Дацько, генеральний директор ДП « Львіввугілля» Олег Акімов та інші представники.


Із звітною доповіддю на Конференції виступив голова Львівської територіальної організації Профспілки Олег Турчин. В його виступі був даний повний аналіз проведеної роботи територіальної організації за минулий п'ятирічний період по всіх напрямках профспілкової діяльності. Зокрема, було зазначено наступне.

Львівська територіальна організація Профспілки та перинні профспілкові організації вели активну боротьбу за збереження і подальшу роботу вугільних підприємств ДП « Львіввугілля», за робочі місця, відвантаження вугілля, вчасну виплату заробітної плати. Державну підтримку, соціальні пільги. Львівська територіальна організація Укрвуглепрофспілки, первинні профспілкові організації разом зі своїми членами профспілки за звітний період провели 29 акцій протесту по захисту соціально-економічних інтересів спілчан і всіх шахтарів регіону. Основними вимогами акцій протесту було6 внесення поправок до Державного бюджету щодо збільшення фінансування вугільної галузі, погашення боргів по заробітній платі, відвантаження, збагачення та збут вугілля, збереження пільг і соціальних гарантій шахтарям.


Для висвітлення роботи Львівської територіальної організації Профспілки та її структурних підрозділів у 2016 році було створено сайт. За період з 2016 року по жовтень 2019 року було опубліковано 600 статей. Робота Львівської територіальної організації Профспілки регулярно висвітлюється в газеті «Гірник».

Пріорітетними напрямками роботи Львівської територіальної організації Профспілки у звітному періоді були питання охорони праці і соціального захисту членів Профспілки, збереження соціальних пільг та компенсацій.
За звітний період первинні профспілкові організації та територіальний комітет провели велику роботу по оздоровленню та відпочинку своїх працівників підприємств і членів їх сімей. Даний напрям роботи фінансувався як за рахунок коштів на культурно-масову, спортивну, оздоровчу роботу так і за рахунок профспілкових внесків.

На відпочинок та оздоровлення спілчан у звітному періоді витрачено 18,8 млн. грн, придбано 4101 путівка, оздоровлено 5794 спілчан та членів їх сімей. Протягом всіх років ОЛК « Ровесник» оздоровлює 9384 дитини. Тільки в цьому році тут було оздоровлено 1565 дітей з усіх регіонів України.
Вирішення зазначених питань і надалі буде першочерговим завданням Львівської територіальної організації Профспілки.

Надалі, у виступах делегатів Конференції була оцінена діяльність Львівської територіальної організації, профкомів первинних організацій , а також було звернуто увага на існуючі недоліки та наголошено на необхідності подальшої активізації профспілкової діяльності по відповідних напрямках. Зокрема, голова первинної профспілкової організації шахти «Відродження» Володимир Пащук відзначив необхідність посилення профспілкового тиску на Верховну Раду України , Кабінет Міністрів України та інші органи державної влади та управління у напрямку вирішення питання своєчасної та в повному обсязі виплати заробленої шахтарями оплати за свою важку і вкрай небезпечну працю. Потребує також невідкладного оновлення існуючих шахтних фондів, стаціонарного устаткування, гірничошахтного обладнання та інше, вирішення на державному рівні питання стосовно винайдення необхідних фінансових ресурсів на оплату за спожиту вугільними підприємствами електроенергію.

У своєму виступі голова первинної профспілкової організації шахти «Червоноградська» Павло Євтушок надав позитивну оцінку діяльності Львівської територіальної організації Профспілки за звітний період, ним було наголошено на необхідність здійснення більш виважених підходів при прийнятті рішень про організацію масових шахтарських акцій при цьому зіставляючи фінансові витрати з ефективністю досягнення накреслених результатів по підсумках проведених заходів.

Сергій Сторожук, машиніст електровозу підземного транспорту шахти « Межиричанська» звернув увагу делегатів Конференції на недостатній рівень інформаційної роботи Львівської територіальної організації Профспілки та необхідність подальшої активізації діяльності у цій сфері Центрального комітету Профспілки.

У виступі голови профспілкової організації шахти « Зарічна» Богдана Мороза при загальній позитивній оцінці діяльності Львівського теркому Профспілки було вказано на існуючі недоліки з організаційних питань та звернено увагу на необхідність активізації соціального діалогу з Урядом і Верховною Радою України та посилення профспілкового тиску на вирішення виробничих і соціально-економічних питань розвитку вугільної галузі України.

Голова Львівської обласної ради Роман Дацько, відзначивши провідну і найбільш впливову значимість Львівської шахтарської профорганізації серед усіх профорганізацій області наголосив на необхідність концентрації всіх наявних можливостей, зусиль, щоб відстояти найважливіші позиції по захисту прав трудящих в новому Трудовому кодексі про працю. Було також наголошено на важливості протистояння наявним викликам часу та концентрації фінансових ресурсів в максимальних об'ємах на проведення акцій із захисту прав і свобод спілчан на прикладі діяльності профорганізацій Туреччини. Також була висловлена підтримка обласною радою профспілок кандидатури Турчина Олега Петровича для обрання головою львівського теркому Профспілки на наступний термін.


Генеральний директор ДП « Львіввугілля» Олег Акімов ретельно проаналізував діяльність всіх виробничих структурних підрозділів за минулий 5-ти річний період та визначив основні напрямки діяльності державного підприємства із забезпеченням фінансової бюджетної підтримки на технічний розвиток і переоснащення шахт, поліпшення техніки безпеки на виробництві та стану виплати заробітної плати шахтарям.

Голова Профспілки Віктор Турманов у своєму виступі відзначив позитивну діяльність Львівської територіальної організації Профспілки, спрямовану на захист прав трудящих . Про це свідчать активна і найбільш представницька участь шахтарів Львівщини у відповідних протестних акціях, як на регіональному рівні так і в місті Києві. Завдяки зусиллям територіальної організації Укрвуглепрофспілки разом з керівниками ДП « Львіввугілля» була забезпечена стала робота всіх шахт без будь-яких державних дотацій протягом останніх двох років.

Заслуговує на увагу і діяльність теркому з організація проведення навчання з питань охорони праці. Так в 2017 році були проведені навчання з охорони праці по 24-х годинній програмі, в якій прийняло участь 90 профактивістів територіальної організації.

У виступі голови профспілки була також охарактеризована наявна кризова ситуація у державному вугільному секторі економіки України, висловлена оцінка діяльності керівництва Уряд та відповідних міністерств і відомств по відповідних напрямках діяльності. а також визначені пріоритетні першочергові завдання роботи профспілкових організацій всіх рівнів Укрвуглепрофспілки.
На Конференції було заслухано детальний і всеохоплюючий звіт ревізійної комісії Львівської територіальної організації Профспілки. з яким виступила її голова – Ольга Скрага.

За результатами обговорення було прийнято Постанову XVI Звітно-виборної конференції Львівської територіальної організації Профспілки працівників вугільної промисловості України, в якій робота даної організації за звітний період визначена задовільною, а звіт ревізійної комісії затверджено.
В прийнятому рішенні Конференції також визначено:

1.Територіальному комітету Львівської організації Профспілки, первинним профспілковим організаціям:

- у відповідності із законом України «Про професійні спілки, їх права і гарантії діяльності» неухильно здійснювати представництво і захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів Профспілки згідно діючого законодавства;
- здійснювати організаційну роботу по укріпленню єдності профспілки вугільників;
- для більш повного захисту інтересів спілчан не допускати випадків порушення статутних вимог, в т. ч. щодо відрахування членських внесків та до Фонду « Солідарних дій»;

- докласти зусилля для активізації роботи цехових. Дільничних комітетів Профспілки, профгруп, активізувати роботу громадських інспекторів праці;
- покращити інформованість членів Профспілки про діяльність виборних органів.

2. Адміністрації ДП « Львіввугілля»:

- Повернути територіальному комітету та первинним профспілковим організаціям заборговані кошти за культурно-масову, спортивну, оздоровчу роботу до 01.12.2019 року;
- Своєчасно в березні- вересні кожного року виділяти необхідні кошти відокремленим підрозділам ДП « Львіввугілля» для підготовки до осінньо-зимових умовах;
- в 10-ти денний термін узагальнити критичні зауваження , пропозиції, висловлені на Конференції та розробити конкретні заходи по їх реалізації
При виборах голови територіальної організації Профспілки було делеговано три кандидатури:
1.Паска Андрій Богданович- голова первинної профспілкової організації шахти « Межиричанська».

2. Смілка Степан Богданович – голова первинної профспілкової організації шати « Великомостівська».

3. Турчин Олег Петрович- голова Львівської територіальної організації Профспілки.

За підсумками таємного голосування за більшістю голосів головою Львівської територіальної організації профспілки на наступний 5-ти річний термін обрано Турчина Олега Петровича.


До складу Львівського теркому Профспілки обрано 48 осіб. Також було обрану Ревізійну комісію в кількості 3-х осіб.

По завершенню роботи Конференції головою Профспілки Турмановим В. І. та головою Львівської територіальної організації Профспілки Турчиним О. П. були вручені відповідні профспілкові відзнаки працівникам теркому та профспілковим активістам територіальної організації.