зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

6 Серпня 2019
На Донеччині гірники вийшли на протестну ходу через борги по зарплаті
Ситуація у вугільній галузі залишається напруженою. На Донеччині гірники державних шахт протестують через багатомісячну заборгованість по заробітній платі.

За інформацією Селидівської територіальної організації Профспілки 5 серпня близько 100 гірників шахти «Курахівська» ДП « Селидіввугілля» вирушили протестною ходою з міста Гірник до м. Селидове на мітинг під будівлю ДП «Селидіввугілля». Шахтарі вимагають повного погашення боргів із заробітної плати, яка на даний час становить майже 100 млн. грн.

Шахтарі зустрілися з представниками профспілок та генеральним директором підприємства Сергієм Кобиляцьким, який повідомив, що кошти для виплати заборгованості із заробітної плати з'являться тільки після 25 серпня. Адже це питання вирішує Прем'єр-міністр України на засіданні Кабінету Міністрів України,котрий зараз знаходиться у відпустці. Найближче засідання КМУ відбудеться не раніше 14 серпня.

Але шахтарів не задовольнила така інформація генерального директора і вони вимагали забезпечити їх автобусами для зустрічі з губернатором.

Через деякий час до протестуючих шахтарів в м. Селидове прибув заступник губернатора Вадим Філашкін, який вислухав гірників і зазначив, що питання невиплати заробітної плати стоїть дуже гостро і має вирішитися в найкоротший термін.

Наразі «Курахівська» працює лише в режимі самозабезпечення — видобуток вугілля зупинено. На страйк вийшли саме працівники видобувних професій. Зі слів гірників, біля ДП «Селідиввугілля», де також зберуться працівники інших державних шахт, пройде мітинг-протест, де будуть вирішуватись подальші дії. Чи буде це перекриття траси, чи гірники погодяться ще почекати виплати зароблених грошей — наразі невідомо.

Критична ситуація із-за відсутності коштів склалася і на інших державних вугледобувних підприємствах, зокрема, на ПАТ « Лисичанськвугілля», ДП «Мирноградвугілля» та «Шахтоуправлінні « Південнодонбаське №1», де через не сплату боргів за використану електроенергію дане підприємство відключено від електоропостачання.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості знає про таку ситуацію на державних вугледобувних підприємствах і не приймає екстренних заходів щодо стабілізації ситуації у вугільній галузі.