зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

7 Грудня 2017
У представництві Укрвуглепрофспілки Олександрійського буровугільного регіону Кіровоградської області проблеми поступово вирішуються
Про стан справ, щодо врегулювання проблемних питань по відновленню втрачених соціальних гарантій колишніх працівників структурних підрозділів ДХК «Олександріявугілля» розповідає представник ЦК Профспілки у Кіровоградській області Михайло Федорович Орел.

Підприємства буровугільного комплексу вже давно припинили свою виробничу діяльність, не залишилось майна, працівників також вже нема, але залишились їх проблеми, які до цього часу , за байдужості влади та окремих чиновників, не можуть бути вирішені на протязі більш десяти років. Невизначеність щодо правонаступництва, в тому числі з припинення трудових відносин з працівниками, стало суттєвим чинником порушень конституційних прав громадян цього регіону на соціальний захист та повернення заборгованої заробітної плати за період трудової діяльності на означених підприємствах.

Родовища бурого вугілля, які розроблялись та входили до складу Олександрійського буровугільного комплексу відносяться до Дніпровського вугільного басейну. Перша спроба промислового видобутку бурого вугілля була здійснена на початку XX століття. Розквіт видобутку припав на кінець 80-х, початок 90-х років. Розробку та переробку вугілля Олександрійського буровугільного комплексу проводила державна холдингова компанія «Олександріявугілля» (далі ДХК«Олександріявугілля»), до складу якої входили вуглевидобувні та переробні підприємства, що знаходились на території Олександрійського, Новомиргородського районів Кіровоградської області та Звенігородського району Черкаської області.

Вугледобувні підприємства включали в себе 8 розрізів та 6 шахт, переробні – 3 брикетні фабрики і 3 теплоелектростанції(далі ТЕЦ). Кількість працівників складала більш як 23 тис. осіб. Завданням ДХК «Олександріявугілля», було забезпечення побутовим паливом – буровугільними брикетами сільських районів України, Білорусії, Молдови та інших республік. Для виробництва буровугільних брикетів потрібна значна кількість тепла і електроенергії, це пояснює включення в склад вуглепереробних комплексів ТЕЦ. Частина тепла і електроенергії використовувалась шахтарськими містами і селищами для опалення. Протягом тривалого періоду ДХК«Олександріявугілля» свої завдання успішно виконувала. Річний видобуток вугілля досягав 12-14 млн.т., а виробництво брикетів – понад 4 млн.т.

Проте, за останні 15 років, через відсутність з боку держави стратегії розвитку видобутку та переробки бурого вугілля та, як наслідок, недостатнє фінансування оновлення та ремонту морально і фізично застарілих основних фондів, темпи виробництва стали стрімко падати, виникла заборгованість з заробітної плати працівникам, тощо. Держава, бажаючи позбутися неприбуткових підприємств та в розрахунку на зовнішні інвестиції, передала їх в оренду приватним компаніям, які пообіцяли подальший розвиток вуглевидобувних та переробних підприємств.

Втім, за словами представника Укрвуглепрофспілки по Олександрійському регіону Михайла Орла, Фондом держмайна та профільним міністерством при передачі в оренду була допущена помилка, більш того, не були враховані заперечення та пропозиції Профспілки щодо збереження цілісності комплексу. Комплекс був поділений і відданий в оренду не одному, а двом орендарям. Саме це, а також безконтрольність з боку відповідних державних органів за використанням державного майна, поклало початок руйнації потужного підприємства з тяжкими соціально-економічними наслідками, які до цього часу залишаються не врегульованими остаточно, в тому числі по зобов’язанням перед працівниками.

Натомість орендарі довели підприємства до повної зупинки, заборгованість з зарплати не виплачувалась роками, обладнання розкрадалось, гірничі виробки розрізів руйнувались паводками та затоплювались підземними водами разом з обладнанням. До держави було повернуто залишки державного майна цілісних майнових комплексів структурних підрозділів ДХК «Олександріявугілля», але без реорганізації орендарів та встановлення правонаступництва за їх зобов`язаннями, в тому числі перед працівниками буровугільних підприємств.

Роботодавці-орендарі створили заборгованість по заробітній платі, що призвело до несплати внесків до Пенсійного фонду, страхових внесків і втрати працівниками страхового стажу. Більш того, не проводилось оформлення документів з основної діяльності та особового складу для передачі їх до Олександрійського міського архіву. В зв'язку з цим, колишнім працівникам наразі не надаються довідки для оформлення пенсій, що лишає цих людей права на призначення та одержання пенсії за віком.

На сьогоднішній день за відсутності державної політики Олександрійський буровугільний комплекс при наявності значних ресурсів переживає період глибокого занепаду. Значна частина підприємств ліквідована або знаходиться в стадії ліквідації, видобуток і переробка бурого вугілля не ведеться при тому, що тільки виробничих запасів більше 500 млн. тон, а балансових - понад 1 млрд. тонн.

Неодноразові звернення до Міненерговугілля, Кабінету Міністрів та Президента України, щодо вирішення комплексу існуючих соціально-економічних проблем, які починаючи з 2004 року поступово накопичувались на підприємствах буровугільного комплексу міста Олександрії і не вирішуються роками, залишалися без уваги. Про це свідчать чисельні звернення колишніх працівників буровугільних підприємств, що перебували в оренді ЗАТ «Енерговугілля» та ТОВ «ІВОК «Експлерент», в органи виконавчої влади, місцевого самоврядування та до Профспілки.

Голова Профспілки Віктор Турманов та представник ЦК Профспілки Михайло Орел звернулись до міського голови м. Олександрії, депутатів міської ради з проханням допомогти у вирішенні питання оформлення документації структурних підрозділів буровугільних підприємств повернутих з оренди та передачі їх до міського архіву. На постійне зберігання в міський архів по вищевказаним підприємствам підлягають 55 974 справ колишніх працівників.

Дякуючи державницькій позиції міського голови Цапюка С.К. та депутатського корпусу на даний час це питання частково вирішено. Тепер колишні працівники підприємств, що були в оренді ТОВ «ІВОК «Експлерент», мають змогу отримати з архіву довідки для оформлення пенсійних справ. На стадії вирішення питання щодо впорядкування документів з основної діяльності та особового складу структурних підрозділів ДХК «Олександріявугілля», які перебували в оренді у ЗАТ «Енерговугілля» та знаходяться в стадії ліквідації.

Питання виділення коштів для впорядкування цих документів буде вирішуватись на черговій сесії Міської ради. Маємо надію на позитивне вирішення даного питання, що дасть можливість остаточно вирішити питання видачі довідок для своєчасного оформлення пенсійних справ колишнім працівникам буровугільних підприємств і тим самим вирішити суттєву частину соціальної проблеми у цьому регіоні .