зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

5 Грудня 2008
Обращение к премьер-министру Украины Юлии Тимошенко председателей территориальных организаций Профсоюза работников угольной промышленности Украины Донецкой области

Вчера в Донецкой облгосадминистрации состоялось совместное совещание руководства региона и председателей территориальных организаций Профсоюза угольщиков области по ситуации в угольной отрасли. Обсудив тяжелейшее социально-экономическое положение на угольных предприятиях области, участники совещания приняли обращение к премьер-министру Украины. Лидеры Профсоюза потребовали от главы правительства немедленно приступить к выполнению мер по урегулированию кризисной ситуации в отрасли, отметив, что дальнейшее бездействие органов власти может привести к массовым акциям протеста шахтеров.

Шановна Юліє Володимирівно!

У зв’язку із різким падінням попиту на вугілля, несвоєчасністю надходження коштів від реалізації вугільної продукції та зниження її ціни наприкінці поточного року спостерігається значне погіршення фінансово-економічного стану підприємств вугільної промисловості.

Так, за 10 місяців 2008 року вуглевидобувні підприємства області за відвантажену продукцію отримали 7029,8 млн. грн., рівень оплати склав 98,5 відс. Протягом листопада за відвантажену продукцію підприємства отримали тільки 324,8 млн. грн., що становить лише 56,5 відс. від вартості відвантаженої споживачам вугільної продукції.

Станом на 01.12.2008 на складах підприємств накопичилося більше 800 тис. тонн нереалізованого вугілля, у тому числі коксівного – 480 тис. тонн. Вартість залишків становить майже 450 млн. грн.

Зростання заборгованості із заробітної плати на підприємствах галузі набуває загрозливого масштабу. Заборгованість із заробітної плати перед шахтарями станом на 01.01.2008 складала 72,6 млн. грн., станом на 01.11.2008 - 332,3 млн. грн., а станом на 01.12.2008 – майже 650 млн. грн., що в 9 разів більше, ніж на початок року.

Більшість підприємств не мають коштів на виконання вимог Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» щодо підвищення заробітної плати працівникам, які зайняті на підземних роботах повний робочий день.

Заборгованість із виплати заробітної плати призводить до зриву розрахунків з Пенсійним фондом України, Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань, а також до значної недоплати податку з доходів фізичних осіб до місцевих бюджетів.

Станом на 01.12.2008 від вуглевидобувних підприємств області до бюджету Пенсійного фонду надійшло 1315 млн. грн., що становить 87,3 відс. від задекларованих обов’язків. Недоплата з початку року 190,6 млн. грн. В листопаді сплачено лише 44,3 відс. від нарахованої суми, недоплата сягає 81 млн. грн.

До бюджету Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань від вуглевидобувних підприємств станом на 01.12.2008 надійшло 472,4 млн. грн., або 87,4 відс. від нарахованого. Борг з початку року становить 68,4 млн. грн. В той же час, протягом листопаду від нарахованої суми перераховано тільки 41,0 відс., недоплата становить 29,3 млн. грн.

Податок з доходів фізичних осіб станом на 01.12.2008 сплачено у сумі 559,2 млн. грн., що становить 87,1 відс., недоплата до місцевих бюджетів з початку року сягає 82,6 млн. грн. При цьому, у листопаді вказаний податок було сплачено на 46,5 відс., недоплата становить 33,5 млн. грн.

Це негативно впливає на нормальне функціонування соціальної сфери всіх шахтарських міст області, призводить до зриву своєчасної виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ, затримки у виплаті пенсій і відповідно погіршує рівень життя їх мешканців.

Значним дестабілізуючим фактором у роботі вуглевидобувних підприємств також є непрозорість порядку розподілу коштів державної підтримки між окремими підприємствами та незрозумілість алгоритму оплати за вугільну продукцію з боку ДП «Вугілля України».

На окремих підприємствах скорочується тривалість робочого тижня, працівникам пропонується оформляти відпустки без збереження заробітної плати.

За таких обставин, в шахтарських колективах значно зростає соціальна напруга.

Для запобігання проведенню масових акцій протесту шахтарів, вимагаємо негайно приступити до виконання заходів щодо врегулювання кризової ситуації у вугільній галузі.

З повагою
Голови територіальних профспілкових організацій вугільної промисловості Донецької області