зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

3 Липня 2008
Перші дні експерименту погодинної оплати праці: «що це таке і з чим його їдять?».

З 1-го липня Міністерством вугільної промисловості запроваджено експеримент з нової системи оплати праці. Для апробації так званої погодинною оплати праці обрали 7 шахт з найбільш складними умовами видобутку вугілля і на яких дали згоду профспілки.

Це такі підприємства:

  • шахтоуправління «Донбас»,
  • шахта «Центральна» ДП «Красноармійськвугілля»;
  • шахта «Білозірська» ДП «Добропіллявугілля»;
  • шахта ім. Гайового ДП «Артемвугілля»;
  • шахта ім. ХІХ партз’їзду ДП «Луганськвугілля»;
  • шахта №81 «Київська» ДП «Ровенькиантрацит»;
  • шахта «Червоноградська» ДП «Львіввугілля».

Нова система оплати має недоліки. Так, руйнується вироблена десятиріччями система виробничих взаємовідносин на шахтах. За словами заступника директора з економіки шахти №81 “Київська” Олени Петруши “для тех, кто плохо работает это спасение, а для тех, кто хорошо – это немножко не подходит».

Зараз робота на шахтах відбувається як і раніше. Проходить навчання гірничих майстрів, які потім будуть пояснювати людям. Голова первинної профспілки шахти №81 “Київська” ДП “Ровенькиантрацит” Віктор Іваненко: “Сейчас ничего еще нельзя сказать. Когда месяц отработаем, когда будем закрывать зарплаты, тогда можно будет говорить. Боюсь, чтобы это не было очередной авантюрой и забавкой над шахтерами.”

Для того, щоб експеримент не вдарив грошима по шахтарях, у разі, якщо за новою системою фонд оплати праці зменшиться – сплачувати будуть, як і до цього.

В деяких ЗМІ була інформація про те, що шахта «Червоноградська» ДП «Львіввугілля» не беру участь у експеременті. Але за словами голови профспілки шахти Павла Євтушка підприємство пробує нову систему оплати праці.. Але відношення шахтарів таке: «вони мало проінформавані у цьому питанні, хоча багато написано про це, наприклад, у газеті «Шахтар України». До мене приходять шахтарі і говорять: «роблять експерименти над шахтарями, а експеримент нічого позитивного ніколи не давав» - говорить Павло Євтушок.

І хоча у пропонованій системі оплати праці є механізми заохочення до перевиконання норм. Поки що ця система викликає тільки питання. І профспілкові організації підприємств вже готують свої зауваження.