зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

26 Червня 2008
Львівська шахта “Степова” знов в роботі на повну потужність

23 червня на шахті «Степова» ДП «Львіввугілля» відкрили лаву №115 останню з двох лав, які діяли на шахті до квітневої аварії. Іншу лаву №116 запустили вже 3 тижні тому, але її пласт складає всього 0.9 м. І за словами заступника голови Львівського територіального комітету профспілки працівників вугільної галузі України Антона Прокопика: «з запуском лави №115, яка має потужність 1,3 метра і більше, шахта буде видавати норму як і до аварії - біля 2000 тон вугілля на добу».

Під час ліквідації наслідків аварії на шахті «Степова» у ДП «Львіввугілля» були змушені збільшити навантаження на інші шахти цього підприємства. Так на шахті «Межирічянська» навантаження доходило до 180%, що призвело до відпрацювання лави на 2 місяці раніше. А нова лава не готова.

За вимушені простої виробництва згідно КзОТ має виплачуватись 2/3 окладу, але за умовами Галузевої угоди працівники вугільної промисловості отримують заробітну плату не нижче своєї тарифної ставки. А ті, хто приймають участь у ремонтних роботах, отримують середньомісячну платню. Фактично біля половини співробітників шахти «Степова» приймали участь у відновлювальних роботах. А всі інші працівники шахти отримали зарплатню за тарифними ставками.

Під час пожежі, яка розпочалась 2 квітня 2008, не постраждав жоден співробітник шахти. Лише при відновлювальних роботах декілька осіб зазнали травм. Але шахтне обладнання зазнало значних втрат. Згорів енергопоїзд, підстанція, кабельна продукція. На відновлення устаткування витратили біля 8 мільйонів гривень. Частину цих коштів витратили на нову газовідсосну систему, яка здатна викачувати 300 кубічних метрів повітря за секунду.

При здачі лави №115 після аварії у комісії були фахівці з ДонУГІ, МакНДІ, Міністерства вугільної промисловості, які визнали, що вугілля на даній шахті не самозапалювальне і гарантували, що повторної пожежі виникнути не може. У правового-технічного інспектора від профспілки працівників вугільної галузі П.Смаля при прийомці лави зауважень також не виникло.

За словами Антона Прокопика всі покладають великі надії на відновлену шахту «Степова»: «З-за простою ми втратили 40-50 мільйонів гривень, в нас не було навіть грошей на зарплатню – були змушені брати позики. До кінця року ми все це віддамо і всі показники будуть нормальні».