зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

10 Червня 2008
Заседание межведомственной рабочей группы

На засідання міжвідомчої робочої групи щодо наближення рівня оплати праці трудящих України до європейських стандартів представники Профспілки працівників вугільної промисловості України запропонували, враховуючи вкрай складну ситуацію у вугільній галузі, розглянути на одному із наступних засідань питання щодо удосконалення системи оплати праці у вугільній промисловості та збільшення розмірів заробітної плати шахтарів до світового рівня

5 червня 2008 року в Міністерстві праці та соціальної політики України відбулося перше засідання міжвідомчої робочої групи, створеної з метою вироблення конкретних пропозицій щодо методологічних підходів розрахунку заробітної плати працівників підприємств усіх форм власності з урахуванням світових цін на їх продукцію, інших соціально-економічних факторів, інтенсивності праці та наближення рівня оплати праці до європейських стандартів.

До складу зазначеної міжвідомчої робочої групи включено 32 представника відповідних міністерств та відомств, наукових установ, роботодавців і громадських організацій. Від Профспілки працівників вугільної промисловості України до її складу входять – В.М. Мамченко, В.В. Мотовілін, Ю.М. Білуха.

На перше засідання за пропозицією Мінпраці на порядок денний було винесене обговорення питання щодо розробки методики розрахунку заробітної плати працівникам підприємств, які виготовляють продукцію на експорт, усіх форм власності з урахуванням світових цін на їх продукцію, кількості працюючих, інших соціально-економічних факторів для наближення якості, інтенсивності та рівня оплати праці до європейських стандартів.

Профспілковою стороною було запропоновано розширити коло питання, що розглядається, не обмежуючи його лише підприємствами-експортерами, бо проблема виходу на європейський рівень заробітної плати є нагальною для всіх виробників України – і вугільників, і металургів, і машинобудівників, тощо. А також, враховуючи вкрай складну ситуацію у вугільній галузі, розглянути на одному із наступних засідань окремо питання щодо удосконалення системи оплати праці у вугільній промисловості та збільшення розмірів заробітної плати шахтарів до світового рівня.

Профспілкова сторона у зв’язку з цим акцентувала увагу на необхідності прискорення прийняття Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці», в якому передбачити встановлення працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, розміру тарифної ставки, розрахованої з підвищеного не менше ніж на 30% законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати. А також оприлюднити в засобах масової інформації дані щодо середньоєвропейського рівня заробітної плати шахтарів (на який необхідно рівнятися при визначенні їх розмірів оплати праці).

Заступником міністра праці за підсумком обговорення було запропоновано розробити новий Закон України «Про мінімальну заробітну плату» та підготувати відповідні пропозиції щодо стимулювання підвищення заробітної плати до світового рівня не тільки на підприємствах-експортерах продукції, але і на інших, в тому числі – і вугільної галузі.

Протокольним рішенням за підсумком засідання робочої групи будуть визначені відповідні заходи, які будуть направлені на розгляд Кабінету Міністрів України.

Головуючий на засіданні заступник міністра праці та соціальної політики України В.М. Оніщук зазначив, що дана нарада проводиться з метою виконання пункту 27 Протоколу зустрічі Прем’єр-міністра України Ю.В. Тимошенко з представниками профспілок паливно-енергетичного комплексу від 18 квітня 2008 року та пункту 4.3. Протоколу зустрічі Прем’єр-міністра України з представниками Федерації профспілок України, профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості та профспілки працівників машинобудування і металообробки від 20 травня 2008 року.