зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

7 Червня 2024
ЩОДО УДОСКОНАЛЕННЯ ПОРЯДКУ ІНДЕКСАЦІЇ ПЕНСІЙ
Практичне застосування діючого порядку проведення індексації пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а також звернення членських організацій і громадян з цього питання стали предметом звернення Федерації профспілок України до Міністерства соціальної політики України і Пенсійного фонду.

У зазначеному зверненні ФПУ, зокрема, зазначалося про необхідність внесення змін до Порядку проведення перерахунку пенсій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.02.2019 р. №124 в частині приведення його до норм статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Внаслідок застосування зазначеного порядку пенсії після призначення упродовж трьох років поспіль не індексуються (лише підвищувалися в межах 100-135 грн), що призводить до збільшення різниці у розмірах пенсій, призначених у різні роки. Зокрема пенсії, призначені у 2024 році і чотири роки тому, при однакових показниках страхового стажу і заробітку, відрізняються на 60%. Тобто, нівелюється мета осучаснення пенсій, проведеного з 1 жовтня 2017 року, головною метою якого було усунення впливу на розмір пенсії часу її призначення.

Також порушувалося питання застосування упродовж двох років поспіль обмеження розміру підвищення пенсії внаслідок її індексації на рівні 1500 грн.

У відповідь на зазначене звернення Мінсоцполітики повідомило, що ним розробляється проект пенсійної реформи, яка передбачає вирішення проблем індексації розмірів пенсій (додається).

Скачать PDF


Відповідь Пенсійного фонду України з цього питання додається.

Скачать PDF


За матеріалами Управління соціального страхування
і пенсійного забезпечення апарату ФПУ