зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

31 Травня 2024
Відверта розмова про наболілі шахтарські питання
31 травня за ініціативи та безпосередньої участі голови Профспілки Андрія Зиміна відбулася зустріч представників шахтарських профспілок ДП «Львіввугілля», голови Добропільської територіальної організації Профспілки Петра Древаля з Міністром енергетики Германом Галущенко.

На порядку денному було обговорено ситуацію, яка склалася на державних підприємствах у зв’язку з несвоєчасними розрахунками за відвантажену вугільну продукцію, що в свою чергу призводить до накопичення боргів по заробітній платі працівникам.


Під час зустрічі представниками шахтарських профспілок було наголошено на терміновості вирішення питання погашення заборгованості з по заробітній платі та забезпечення держпідприємств сталою реалізацією вугільної продукції, оплати лікарняних листків з втрати тимчасової непрацездатності, реалізації вугілля побутовим споживачам та ін.

Також було зазначено, що наявна ситуація викликає напруженість в шахтарських колективах та негативно впливає на моральний стан працівників.

В свою чергу Герман Галущенко завірив присутніх в тому, що Міністерством напрацьовуються напрямки збуту вугільної продукції, яка накопичилася на складах вугледобувних підприємств.

Було наголошено, що Міністерством також вишукуються механізми щодо вирішення питання з повернення боргів за спожите вугілля та над збільшенням державної підтримки для державних вугледобувних підприємств.

Стосовно сплати ЄСВ для вугледобувних підприємств було зазначено, що Міністерством розроблено законопроект по даному питанню. Наданий час законопроект проходить етапи погодження з відповідними відомствами і в подальшому буде внесено на розгляд Кабінету Міністрів України.

Разом з тим, очільник Міненерго зазначив на тому, що в червні відбудеться Саміт миру, на якому серед інших питань буде розглядатися ситуація в українській енергетиці.