зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

27 Грудня 2023
ЯК ПРОВОДИТИ АТЕСТАЦІЮ РОБОЧИХ МІСЦЬ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ — ДЕРЖПРАЦІ
Для того, щоб у комплексі оцінити всі фактори виробничого середовища і трудового процесу, а також супутні соціально-економічні фактори, що мають вплив на здоров'я і працездатність працівників у процесі трудової діяльності проводять атестацію робочих місць за умовами праці.

Покликані регулювати процес проведення атестації документи:


Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджений постановою КМУ від 01.08.1992 р. № 442;

Методичні рекомендації для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджені постановою Мінпраці від 01.09.1992 р. № 41.

Атестацію проводять на підприємствах і організаціях, де технологічний процес, обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров'я працюючих, а також на їхніх нащадків як тепер, так і в майбутньому.

Тож атестація має врегулювати відносини між роботодавцем і працівниками та забезпечити право на здорові й безпечні умови праці, пільгове пенсійне забезпечення, пільги та компенсації за роботу у несприятливих умовах.

Оцінку робочих місць проводить атестаційна комісія. Її склад і повноваження визначають у строки, передбачені колективним договором (але не рідше ніж один раз на п'ять років) наказом по підприємству, організації. Важливо, що серед членів комісії має бути уповноважений представник виборного органу первинної профспілкової організації або уповноважена найманими працівниками особа.

Влітку Кабмін своєю постановою № 660 вніс зміни до п. 4 Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Відтоді атестацію, строк проведення якої настав у період воєнного стану, можна провести протягом шести місяців після його скасування, якщо роботодавець узгодив таке рішення з профспілкою.

За своєчасне та якісне проведення атестації відповідає керівник підприємства. При цьому гігієнічні дослідження факторів виробничого середовища і трудового процесу проводять лабораторії, атестовані Держпраці і МОЗ.

Оцінку умов праці проводять спираючись на Державні санітарні норми та правила «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу», що затверджені наказом МОЗ від 08.04.2014 р. № 248.

За результатами атестації розробляють заходи покращення умов праці і оздоровлення працівників, визначають права на пенсію за віком на пільгових умовах, права на пільги і компенсації, які передбачено законом, а також за рахунок підприємств. Разом з цим вносять зміни до списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, робота в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

У Північно-Східному міжрегіональному управлінні Державної служби з питань праці нагадали, що матеріали атестації робочих місць є документами суворої звітності і їх потрібно зберігати на підприємстві протягом 50 років.

Водночас за невчасне проведення таких атестацій передбачена відповідальність.

За матеріалами ЛІГА:ЗАКОН