зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

4 Грудня 2023
ПРО ОБЧИСЛЕННЯ ЗАРОБІТКУ ДЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ СТРАХОВИХ ВИПЛАТ ЗА СОЦІАЛЬНИМ СТРАХУВАННЯМ
Федерація профспілок України звернулась до Мінсоцполітики щодо необхідності внесення змін до відповідних нормативних актів та забезпечення належного соціального захисту застрахованих осіб, призваних на військову службу під час мобілізації.

Слід зазначити, що із набранням чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин», з 19.07.2022 року із законодавства було виключено норму про збереження середнього заробітку за працівниками, призваними на військову службу під час мобілізації.

Отже, для мобілізованого працівника період, поки він воював і за ним не зберігався середній заробіток за місцем роботи, не виключався з періоду, за який розраховуються виплати за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, що автоматично зменшувало їх розмір.

З метою збереження рівня соціального захисту зазначеної категорії застрахованих осіб ФПУ зверталась до державних органів влади з проханням врегулювати зазначену проблему. У відповідь на це Кабмін ухвалив постанову №561 від 02.06.2023, згідно з якою, починаючи з червня ц.р. ситуацію було виправлено. Проте, більш незахищеними лишилися особи, які проходили військову службу, і страхові виплати яким було призначено у зв’язку з нещасним випадком на виробництві у строк - до червня ц.р. Для таких осіб виплати зменшувались, а отже це питання також потребує вирішення.

На звернення ФПУ Мінсоцполітики відповіло, що наразі у Міністерстві розробляється відповідний проект постанови Кабінету Міністрів України з метою вирішення зазначеної проблеми.

За матеріалами ФПУ