зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

30 Листопада 2023
Президія ЦК Профспілки
30 листопада відбулося засідання Президії ЦК Профспілки працівників вугільної промисловості України, на якому було розглянуто питання « Про ситуацію у вугільній галузі України та подальші шляхи вирішення нагальних проблем діяльності вугільних підприємств».



В роботі Президії ЦК Профспілки взяли участь представники Сторін соціального діалогу: заступник Міністра енергетики України Олександр Хейло, голова Федерації роботодавців ПЕК Анатолій Татаринов, менеджер компанії ТОВ «ДТЕК Енерго» по зв’язкам з громадськістю Олександр Туров.

Виступаючи на засіданні Президії ЦК Профспілки заступник Міністра Олександр Хейло надав інформацію щодо діяльності Міненерго по відповідним напрямкам:

- щодо виробничого та фінансово-економічного стану вугільних підприємств підприємств та подальші перспективи;
- стосовно виплати поточної заробітної плати і погашення заборгованості з неї за минулі періоди та шляхи підвищення рівня заробітної плати працівникам галузі;
- про заходи та дії Міненерго щодо забезпечення зарахування до страхового стажу працівників періоду роботи, за який з вини роботодавця, свого часу, не було сплачено єдиний соціальний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
- про наявну можливість винайдення спільних рішень галузевих Сторін соціального діалогу стосовно внесення змін до Списків №1 і №2 з поверненням права на пільгову пенсію відповідним категоріям працівників;

Присутній на засіданні голова Федерації роботодавців ПЕК Анатолій Татаринов наголосив на необхідності напрацювання коротрострокової прогарами по вугільній галузі.

Менеджер компанії « ДТЕК Енерго» Олександр Туров зазначив, що на підприємствах компанії вчасно виплачуються заробітна плата та внески до Пенсійного фонду України, але є питання щодо підвищення тарифних ставок і посадових окладів для підземних працівників.

В обговоренні даного питання порядку денного взяли участь члени Президії ЦК Профспілки :Сиротюк Р.П., Юнак С. І, Древаль П. П.,Щербань В. П., Юзефович Р.В,,Віхоть Р,Г.,Лащенко В. М,,Ярема С. Ф.

В ході обговорення представники шахтарських профспілок наголошували на необхідності вирішення також інших нагальних питань діяльності підприємств та соціального захисту працівників вугільної галузі.

А саме:

-з надання необхідних обсягів побутового палива в зимовий період 2023-2024 років;
-розв'язання проблеми з бронювання працівників вугільних підприємств;
-питання відрахування необхідних обсягів коштів державними підприємствами на культурно - масову і оздоровчу роботу;
-відновлення роботи Робочої комісії Сторін соціального діалогу з розгляду змін та доповнень до Галузевої угоди;
-підвищення ефективності діяльності профспілкових органів всіх рівнів;
-закриття шахт та здійснення реальних ефективних державних заходів із забезпечення соціально-економічних прав і гарантій працівників під час ліквідації підприємств;
-визначення загальнодержавної позиції щодо подальшої долі вугільної промисловості України з врахуванням вимог Профспілки, вжиття та здійснення відповідних заходів щодо стабілізації ситуації на вугільному виробництві.

В свою чергу, голова Профспілки Андрій Зимін проінформував присутніх про проведену роботу з приводу вирішення зазначених питань. Так, по питанню сплати ЄСВ для вугільних підприємств було направлено низку звернень до відповідних виконавчих і законодавчих органів влади. Слід зазначити, що на даний час надходять відповіді від зазначентх органів влади з приводу порушеного питання, які висвітлюються на сайті Укрвуглепрофспілки.

Міністерством енергетики був напрацьований відповідний законопроект, який був направлений на узгодження до міністерств і відомств згідно компетенції.

Зазначений законопроект підтримано Мінсоцполітики, Мінцифри та Національним агентством з питань запобігання корупції та не підтримано мінфіном. Очікується позиція Мінекономіки.

По даному питанню порядку денного було прийнято відповідну постанову.

Також було розглянуто ряд питань, що стосуються організаційної діяльності Профспілки та прийняті відповідні рішення.