зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

20 Листопада 2023
Пенсія у зв’язку з втратою годувальника за особу, зниклу безвісти за особливих обставин
Непрацездатні члени сім’ї особи, зниклої безвісти за особливих обставин, мають право на призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника.

Перелік непрацездатних членів сім’ї, які мають право на такий вид пенсії, визначено статтею 36 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“.

Заява про призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника та необхідні документи (перелік за посиланням) подаються до сервісного центру головного управління Пенсійного фонду України. Звернутись за призначенням пенсії у зв’язку з втратою годувальника можна також через вебпортал електронних послуг Фонду (portal.pfu.gov.ua) з використанням кваліфікованого електронного підпису або через засоби порталу державних послуг Дія. У такому випадку до заяви додаються скановані копії оригіналів документів.

Обов’язково до пакету документів необхідно додати витяг з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Пенсія призначається незалежно від тривалості страхового стажу, наявного у особи, зниклої безвісти за особливих обставин.

Право на отримання пенсії у зв’язку з втратою годувальника виникає через один місяць з дня внесення інформації про безвісне зникнення особи до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Пенсія призначається відповідно до положень Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“.

Важливо:

Пенсія у зв’язку з втратою годувальника за особу, зниклу безвісти за особливих обставин, нараховується за весь час, протягом якого зберігається правовий статус зниклої особи.

Джерело: ПФУ