зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

17 Листопада 2023
Вирішення питання сплати ЄСВ для вугільних підприємств на контролі у Профспілці
Як відомо, головою Профспілки працівників вугільної промисловості України Андрієм Зиміним було направлено відповідні звернення до виконавчих та законодавчих органів влади щодо ситуації, яка склалася на підприємствах вугільної промисловості стосовно зарахування до страхового стажу працівників періоду роботи, за який не було своєчасно сплачено єдиний соціальний внесок.

З приводу зазначених звернень на адресу Профспілки надійшла відповідь від Міністерства енергетики України, в якій зазначається наступне.

З метою врегулювання порушеного питання Міненерго розроблено проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо погашення заборгованості одержувачами бюджетних коштів - вугледобувними підприємствами державної форми власності та господарськими товариствами з видобутку вугілля, 100 відсотків акцій яких належать державі, з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та фінансових санкцій (пені та штрафів)».

Проєктом Закону передбачено, що у разі погашення у повному обсязі грошовими коштами вугледобувних підприємств державної форми власності, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України, протягом шести місяців з дня набрання чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо погашення заборгованості одержувачами бюджетних коштів - вугледобувними підприємствами державної форми власності та господарськими товариствами з видобутку вугілля, 100 відсотків акцій яких належать державі, з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та фінансових санкцій (пені та штрафів)», суми недоїмки з єдиного внеску, що обліковуються станом на 01 число місяця, наступного за місяцем, у якому набрав чинності зазначений Закон, та за умови сплати поточних зобов’язань із єдиного внеску у повному обсязі, фінансові санкції (пені та штрафи), що залишилися несплаченими на дату повної сплати такої суми недоїмки з єдиного внеску, підлягають списанню у порядку, визначеному цим Законом, за заявою платника податків.

У разі якщо штрафи та пені, нараховані на суми недоїмки, були частково самостійно сплачені платником (особою) та/або стягнуті у порядку, передбаченому цим Законом, податковий орган приймає рішення про списання суми штрафних санкцій і пені у частині, що залишилася несплаченою.

Ухвалення проєкту Закону покращить фінансово-економічний стан державних вугледобувних підприємств та забезпечить соціальний захист їх працівників.

Відповідно до вимог Регламенту Кабінету Міністрів України, проєкт Закону було надіслано на погодження заінтересованим органам.

Як зазначається у листі, на зараз проєкт Закону підтримано Мінсоцполітики, Мінцифри і Національним агентством з питань запобігання корупції та не підтримано Мінфіном. Очікується позиція Мінекономіки.